Index Vakbarát Hírportál

Próbarendszámokkal próbált csalni egy házaspár, 50 milliós bukta lett a vége

2024. október 15., kedd 12:40

Egy közúti árufuvarozási tevékenységgel foglalkozó vállalkozó és felesége próbarendszámokkal próbálták megúszni, hogy úthasználati díjakat kelljen fizetniük, így teherautóikon csak ideiglenes rendszámokat helyeztek el. Tevékenységük 50 milliós költségvetési hiányt okozott, így lebukásuk után a pénzügyőrök lefoglalták a készpénzüket és luxusautóikat is, majd zárolták bankszámláikat.

Próbarendszámokkal csalt el mintegy 50 millió forintnyi útdíjat egy fuvarozócégeket vezető házaspár – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint három éven keresztül végezte közúti árufuvarozási tevékenységét a vállalkozó, aki a saját és felesége irányítása alá tartozó szállítási cégek teherautóin ideiglenes próbarendszámokat helyezett el.

A házaspár azt remélte, hogy a járműveikre szerelt próbarendszámok miatt nem tudják azokat azonosítani a hatóságok

– tették hozzá. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott közigazgatási bírság elkerülése érdekében az ideiglenes próbarendszámokat szándékosan azt követően is használták mintegy tucatnyi járművön, hogy azokat az illetékes Járási Hivatal visszavonta, vagy azok érvényességi ideje lejárt – írták.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, „sokrendbeli sorozat-normaszegés ügyében elrendelt nyomozásban” a NAV közép-magyarországi, dél-dunántúli és dél-alföldi nyomozói, revizorok, adatmentők és járőrök vettek részt; csaknem 20 helyszínen hajtottak végre kutatásokat, foglaltak le bizonyítási eszközöket, több mint tíz embert tanúként hallgattak ki, míg a házaspárt az ügy gyanúsítottjaiként előállították.

Mivel az útdíjból származó bevétel és a bírság egyaránt közvetlen költségvetési bevételnek minősül, a házaspár által be nem fizetett csaknem 50 millió forint költségvetési hiányt jelent. A hiány megtérülése érdekében a pénzügyőrök lefoglalták a férj és feleség készpénzét, olasz luxusautóikat, és zárolták a bankszámláikat – áll a közleményben.

Rovatok