Index Vakbarát Hírportál

Szeles időre számíthatunk a hét második napján

2024. október 15., kedd 06:07

Keddre napközben mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, délelőtt még az ország északkeleti harmadán alakulhat ki kisebb eső, zápor. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi, északnyugati szél.

Térségünk északkeleti, északi felében erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, és még elszórtan, de egyre kevesebb helyen fordulhat elő eső, záporeső. Napközben e tájakon nagyrészt szakadozik, csökken a felhőzet, de néhol maradhatnak tartósan felhős körzetek – írja a HungaroMet.

Emellett a hajnalban képződő pára és köd is fokozatosan feloszlik. Összességében a fátyol- és gomolyfelhők mellett legalább többórás napsütésre van kilátás. Az északnyugatira, északira forduló szél sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik, majd délután mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 14 és 21 Celsius-fok között alakul, de a legtovább felhős északkeleti körzetekben ennél hűvösebb lehet.

Alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem valószínű.

Az orvosmeteorológia szerint gyenge hidegfront hatását érezhetjük. A hűvös, hideg hajnali órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet. Fejfájás, esetleg migrén előfordulhat, amit a szél fokozhat, valamint a szeles idő ingerlékenységet, feszültséget válthat ki.

Szerdán az ország keleti, északkeleti felén napos idő várható, nyugaton több felhő lehet az égen, ám csapadék ott sem várható. A Dunántúlon többfelé feltámadhat a keleti-délkeleti szél. Hajnalban északkeleten gyengén fagyhat, nyugaton, délnyugaton enyhébb lesz az idő. Napközben 13–18 fokot mutathatnak a hőmérők.

Ha időjárás, akkor is Index!

Megújult az Index időjárás-aloldala, ami mostantól az Index applikációban is elérhető. Az Index saját Időjárás-funkciója megbízható előrejelzéssel, radar- és műholdképpel, 24–48 órás riasztási térképpel és további bővítményekkel várja az időjáráshírek kedvelőit. Töltse le az Index applikációt, és iratkozzon fel az időjárási riasztásokra, hogy azonnal értesüljön a lakhelyén zajló meteorológiai eseményekről!

Rovatok