Index Vakbarát Hírportál

Kormányülés tart a Fidesz, napirenden lesz az új nemzeti konzultáció is

2024. október 15., kedd 11:07

A Fidesz kormányülésén napirendre kerül az újabb nemzeti konzultáció, amelynek a témáit Vitályos Eszter kormányszóvivő részletezte a Facebookon. Mint ígérte, a kormányülés napirendi pontjairól beszámolnak majd az e heti Kormányinfón.

Hamarosan kezdődik a Fidesz kormányülése, ahol napirendre kerül az a gazdasági témájú nemzeti konzultáció is, amelyet a Fidesz-frakció kezdeményezett – közölte Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

A nemzeti konzultáció témái között megemlítette a gazdasági semlegesség kérdését, a Demján Sándor-programot, azaz a kis- és középvállalkozások támogatását, a gazdasági növekedésen alapuló béremelést, a munkáshitelt, a megfizethető lakhatást és a családtámogatásokat. 

Vitályos Eszter elmondta, hogy „a kormányülésen ezenfelül több fontos napirendi pontot is megtárgyal majd a kormány, amelyekről a holnapi Kormányinfón számolnak majd be”.

Arról, hogy mi történjen Magyarországon, a magyar emberek döntenek a választásokon vagy a nemzeti konzultációk alkalmával, ahogyan most is, nem pedig Manfred Weber

– szúrt oda Vitályos Eszter az Európai Néppárt elnökének, akit több fideszes politikus is élesen bírált, miután a pártcsalád közösségi oldalán megjelent egy Orbán Viktor távozását követelő poszt

Úgy „javasolták a kormánynak”, hogy indítsanak újabb konzultációt

Azt, hogy a kormány nemzeti konzultációval készül, már vasárnap megírtuk, amikor Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője közölte, hogy a Fidesz hétvégi, kihelyezett frakcióülésén azt javasolták a kormánynak: indítsanak egy újabbat. A Fidesz frakcióülése vasárnap kezdődött és hétfőn még tart, bár Orbán Viktor nélkül, mert ő azóta Berlinbe utazott egy csúcstalálkozó miatt. Az eddig elhangzottakról itt írtunk bővebben.

Az utolsó nemzeti konzultáció tavaly év végén volt, aminek minden kérdése Brüsszelre vonatkozott. A kormány utóbb azt közölte, hogy azt a kérdéssort másfél millióan töltötték ki.

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, hogy a Fidesz-KDNP-frakció, kétnapos, esztergomi ülésén ők kérték fel a kormányt, hogy az indítson nemzeti konzultációt gazdasági témában. „Azért most, mert a válságok megváltoztatták a világot, és az lesz sikeres, aki az új helyzetre a legjobb választ adja” – mondta a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. 

Menczer szerint a gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy nem vagyunk senkinek alárendelve, csak a magyar érdek szerint járunk el, és minden irányba folytatjuk a beruházási, gazdasági, piaci, energetikai együttműködést, ez pedig lehetővé teszi jövőre a 3-6 százalékos gazdasági növekedést.  A kormány és a magyar emberek közös eredményei között megemlítette az egymillió új munkahelyet, a 13. havi nyugdíjat, a fiatalok adómentességét és a családtámogatási rendszert

Rovatok