Index Vakbarát Hírportál

Több mint egymillióan tartanak egy Magyarország elleni katonai támadástól

2024. október 15., kedd 06:40

A Závecz Research az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban készített reprezentatív felmérést, amelyben többek közt arról kérdezték a résztvevőket, hogy a magyar honvédség szerintük meg tudná-e védeni az országot egy esetleges támadás esetén, illetve hogy lehetnek-e negatív következményei a szövetségi rendszerből kibeszélő kormánypolitikának.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő rendelte meg azt a Závecz Research kutatást, melyben a résztvevőket az oroszukrán háborúval kapcsolatban kérdezték.

Az ATV-hez eljuttatott felmérés szerint magyarok kétharmada úgy gondolja, hogy negatív következményekkel járhat az, hogy háborús kérdésekben a magyar kormány rendszeresen az Európai Unió és a NATO tagországainak többségétől eltérően szavaz. Még a kormánypárti szavazók 39 százaléka is ezen a véleményen van, és veszélyesnek érzékelik ezt az attitűdöt.

A felmérésből kiderült az is, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább tart a hátrányos következményektől: míg a 8 osztályt végzettek 5556 százaléka tart ettől, a diplomásoknak már 79 százaléka.

A kutatásban a résztvevőktől megkérdezték azt is, hogy van-e olyan szomszédos ország, amelytől tartania kell Magyarországnak katonai szempontból, melyre minden hatodik személy azt válaszolta, hogy igen. A legtöbbek szerint Ukrajna a leginkább veszélyes ilyen szempontból (11 százalék), de sokan Romániát (6 százalék) is potenciális fenyegetésnek látják. Tehát elmondható, hogy

1,2 millióan tartanak egy Magyarország elleni katonai támadástól.

A Závecz Research kutatása által az is kiderült, hogy a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a magyar honvédség nem lenne képes megvédeni Magyarországot egy, az országot ért támadás esetén. Mindössze a megkérdezettek 6 százaléka véli ennek ellenkezőjét, 16 százalékuk már kicsit szkeptikusabb, szerintük valószínűleg képes lenne erre a magyar haderő, viszont 37 százalék szerint valószínűleg nem tudná megvédeni az országot a honvédség, további 34 százalék pedig teljesen biztos ebben.

Rovatok