Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Fővárosi Ítélőtábla, mostantól ez vár a rolleresekre

2024. október 15., kedd 12:45

A bírói gyakorlat egyértelmű: az elektromos roller gépi meghajtású járműnek minősül, így azzal is elkövethető az ittas járművezetés – közölte a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője a táblabíróság keddi médiaklubjában.

Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője elmondta, egy 2024 nyarán készült felmérés szerint százezer elektromos roller van Magyarországon.

Mint mondta, az elektromos roller nem szerepel a KRESZ függelékében felsorolt járművek között, arra nincs meghatározva sebességhatár, nincsenek tisztázva kivilágításának szabályai, és a különböző biztonsági berendezések sincsenek meghatározva, ennek ellenére a bírói gyakorlat egyértelmű abban, hogy az ittas járművezetés elektromos rollerrel elkövethető.

A büntetőjog fogalomrendszerében a gépi meghajtású jármű jelentése egységes és tisztázott: gépi meghajtású jármű minden olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt.

Mivel az elektromos roller a közúti forgalomban használt, alapvetően személyszállításra szolgáló eszköz, amelyet akkumulátorral beépített erőgép hajt, így elkövethető vele az ittas járművezetés 

– emelte ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közlekedési miniszter ígéretet tett arra, hogy a belügyi tárcával közösen felülvizsgálják a KRESZ-t, és az elkészült tervezetet ősszel társadalmi vitára bocsátják. Az új jogszabályban már helyet kap az elektromos roller is, amely egyébként Németországban már csak rendszámmal közlekedhet, és tulajdonosának gépjármű-felelősségbiztosítást is kell kötnie. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Rovatok