Index Vakbarát Hírportál

Schadl–Völner-per: az egyik végrehajtó elárulta, hogyan vette fel a pénzt Schadl Györgynek

2024. október 15., kedd 13:40

Kölcsönt kért az iroda beindításához, majd az osztalékából fizette volna azt vissza a fonyódi végrehajtó Schadl Györgynek. Ismét egy korábban jogerősen elítélt személy tett tanúvallomást a törvényszéken, amiből kiderült, hogy törlesztette vissza az adósságát a frissen kinevezett végrehajtó.

Folytatódott a tanúmeghallgatási dömping a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében, ismét egy már jogerősen elítélt végrehajtó állt Tóth Erzsébet bírónő elé. Korábban több ülés is elmaradt, mert Schadl György lebetegedett. A keddi tárgyaláson már részt tudott venni a végrehajtói kar egykori elnöke, orvosi maszkja mögött többször is köhögéssel szakította félbe a meghallgatást.

N. Gábornak korábban vádlottként kellett részt vennie a tárgyaláson, a jogerős ítélete miatt mostanra már tanúként kellett felelnie a kérdésekre.

Vádlottból tanú

N. Gábor korábban mint a Schadl–Völner-ügy XI. rendű vádlottja volt ismert, a fonyódi végrehajtót végül néhány hónappal ezelőtt jogerősen is elítélte a Fővárosi Ítélőtábla a vesztegetési ügyben. A fiatal férfit mindig is érdekelte a végrehajtói szakma, biztos pályaként tekintett rá, a jogi egyetem elvégzése után mégis éveken keresztül más-más területeken próbálta ki magát, mielőtt letette volna a szakvizsgát. 

N. több helyre is beadta a pályázatát szerte az országban, végül a fonyódi irodát jelölték ki a számára. Nem volt rutinja az irodaindításban, így jól jött neki, hogy Schadlt jelölték ki neki szakmai mentornak. Schadl György nem csak néhány jó tanáccsal segítette ki: a budaörsi és a szigetszentmiklósi irodából is jártak le emberek a vidéki irodába dolgozni, hogy rendeződjenek N. dolgai. A bírónő kérdésére nem árulta el, de korábbi vallomásából kiderült, hogy Schadl Györgytől több millió forintnyi segítséget kapott, amit az osztalékból akart visszafizetni.

Soha nem kérdezte, hogy mikor és mennyit fogok felvenni. A pénzfelvételhez megkértem M. Viktort, hogy kísérjen el, mert az alkatomból adódóan nem akartam a pénzzel egyedül lenni

– mondta N. Gábor, később kifejtve, hogy a negyedrendű vádlottként ismert M. Viktor szállította neki Schadl Györgytől a pénzt, emlékei szerint még hárommillióval tartozik egykori mentorának. Hangsúlyozta, hogy legálisan megszerzett pénzzel törlesztette az adósságát, nem látott ebben semmilyen bűncselekményt.

A tanú állította, hogy bár hallott akkoriban arról, hogy Schadl Györgyöt letartóztatták, nem tudta, hogy mi történhetett. Nem sokkal később azonban megjelentek nála a hatóságok, és az otthonát, valamint az irodáját is feldúlták. 

Többeket elítéltek

Mint ismert, a per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Jogerős döntésében a végrehajtók büntetésén enyhített a Fővárosi Ítélőtábla tanácsa.

A tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet.

Rovatok