Index Vakbarát Hírportál

Békés Márton szerint Magyarországnak nincs helye a NATO-ban

2024. október 16., szerda 11:02 | 9 órája frissítve

A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója az M5 Kommentár Klub című műsorában beszélt arról, hogy Magyarország nem jó blokkban van, ami némileg ellentmond Orbán Viktor strasbourgi kijelentésének, amely szerint nem kell azon morfondírozni, mi lenne, ha nem lenne Magyarország NATO-tag.

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a közmédia Kommentár Klub című műsorában azt mondta:

A probléma az – most őszinte leszek –, hogy nem jó blokkban vagyunk. Ez a blokk, az észak-atlanti blokk, az értékrendszerünk szerint, az nem a mi blokkunk, mi mégis ebben vagyunk. Hogy ennek mi lesz a vége, az egy nehéz kérdés.

A műsor szóban forgó részletéről egy videó is készült, amelyet Tompos Márton, a Momentum politikusa osztott meg.

Békés Márton egyébként nem először tesz hasonló kijelentést, mivel idén nyáron egy alkalommal már úgy fogalmazott: 

Nem a blokkosodás a gond, hanem az, ha rossz blokkban vagyunk.

Orbán Viktor korábban mást mondott erről 

Orbán Viktor arra a felvetésre, mely szerint a béke érdekében hajlandó lenne-e Magyarország területének egy részét átadni Oroszországnak, ha nem lenne a NATO tagja, így reagált egy korábbi alkalommal: „Magyarország tagja a NATO-nak, tehát nem kell azon morfondírozni, hogy mi lenne, ha nem lenne NATO-tag. Hála Istennek azok vagyunk, benn vagyunk. Hosszú-hosszú évtizedeken keresztül mi voltunk a pufferzóna, nem volt könnyű, de túléltük. És most meg benn vagyunk a NATO-ban. Több mint 40-45 évbe tellett, de sikerült. Nem egyik napról a másikra történt. Megszenvedtük, és végül megtaláltuk a NATO-nak a békét adó kikötőjét.”

Tehát nincs ilyen kérdés, hogy mi lenne, ha nem lennénk NATO-tagok. Az a lényeg, hogy hogyan kell helyesen viselkedni, ha NATO-tagok vagyunk

– szögezte le a kormányfő. 

Békés Márton bő egy évvel ezelőtt nagyinterjút adott lapunknak, a beszélgetés alatt számos téma szóba került.

Rovatok