Index Vakbarát Hírportál

Lázár János „eszement” tervei ellen lépne fel Vitézy Dávid, bosszúpolitikát emleget

2024. október 16., szerda 15:29

Lázár János a debreceni gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyorsan fejlődő hajdúsági város éveken belül utolérheti Budapestet, hiszen Debrecenre a kormány már most mint társfővárosra tekint.

A kabinet továbbra is részt vesz a fejlesztésében, aminek eredményeként a cívisváros Európa harminc legnagyobb ipari központja közé léphet, és olyan szerepe lehet, mint a németeknél Hamburgnak.

Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, eddig 500 milliárd forinttal támogatták a gazdaságfejlesztést, amiből 300 milliárdot a BMW-autógyárnak is otthont adó észak-nyugati gazdasági övezetben, 200 milliárdot a déli ipari övezetben használtak fel. A miniszter úgy látja, minden adott ahhoz, hogy 2025-ben megkezdődhessen az autógyártás Debrecenben. A idén további gazdaságfejlesztési beruházásokról is dönt a kormány, szerinte 2026-ig további 250-250 milliárd forint forrás biztosítására lesz szükség – tette hozzá.

A látogatásról beszámoló Népszava azt emelte ki, hogy Lázár szerint m agánbefektetők bevonásával újítana meg 10 nagy forgalmú pályaudvart a kormány. Ebbe a sorba illeszkedően építenék át Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvart, de a Kelenföldi is bekerülhet a célállomások közé – jelentette be Lázár János.

A miniszter továbbra is jó ötletnek tartja a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését, és ebben a törekvésében mindenféle formájában támogatja a városvezetést.  A tervezői pályázat folyamatban van. A Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetésére kiírt ötletpályázat eredményét ma ismertetik. Lázár reményei szerint 2026-ban megkezdődhet a részletes tervezés.

Vitézy Dávid bosszúpolitikáról beszélt

Nem osztotta a múzeumok költöztetésének ötletét Vitézy Dávid. A Fővárosi Közgyűlés Podmaniczky Mozgalom-frakciójának vezetője azt írta közösségi oldalán, hogy teljes tévútnak tartja a budapesti múzeumok elköltöztetését, ezért a Fővárosi Közgyűlés október végi ülésén kezdeményezni fogja: 

a budapesti politikai erők közösen álljanak ki az „eszement” tervek ellen!

Természetesen kell és lehet a vidéki nagyvárosokban fejleszteni a kulturális kínálatot, létre lehet hozni új kiállítóhelyeket és múzeumokat – de Budapestet megfosztani az országos múzeumaitól semmi más, mint az agresszív bosszúpolitika folytatása a főváros ellen Lázár János részéről – írta Vitézy Dávid.

Rovatok