Index Vakbarát Hírportál

Lebénult a munkahelyén, majd a saját szülei forgatták ki a vagyonából

2024. október 16., szerda 12:27

A nevelőapa az előkészítő ülésen tagadta a bűncselekmény elkövetését, míg a kisemmizett fiatal az anyjával szemben nem nyújtott be indítványt, ezzel az asszonynak nem kell bíróság elé állnia.

D. Attila, az egykori nevelőapa a vádlottak padján, míg a sértett T. Tamás videóhívás segítségével kapcsolódott be a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalásába. A fiatal férfi egy munkahelyi baleset miatt vált mozgásképtelenné, ezért ő az ágyából figyelte az előkészítő ülés első perceit.

A szerdai tárgyaláson csak a nevelőapa büntetőjogi felelősségre vonásáról volt szó, de T. Tamás már az elején leszögezte, hogy kamatostul kéri vissza az összes pénzt, amit D. Attila költött a kártérítéséből, ez közel 52 millió forint, valamint polgárjogi igénye van a maradék 69 millió forintra és egy ingatlanra is. Édesanyja ellen nem nyújtott be indítványt.

Kérdés, hogy ezekből mennyit fog visszakapni a fiatal férfi, ugyanis a különös visszaesőnek minősülő D. Attila nem ismerte el bűnösségét, így az ügyet tárgyalásra utalta a bíróság. Ezzel a vádlott nem fogadta el az ügyészség ajánlatát, ami hat év börtönbüntetés lett volna, tekintettel arra, hogy korábban zsarolás miatt ítélték jogerősen is szabadságvesztésre.

Együtt forgatták ki a fiút a vagyonából

A vádirat szerint a vádlott, az 50 éves D. Attila együtt élt feleségével és annak nagykorú fiával, T. Tamással. A fiú egy munkahelyi baleset következtében maradandó fogyatékosságot szenvedett, amellyel kapcsolatban a bíróság kártérítést ítélt meg neki. 

Ezt végül egy összegben, közel 163,5 millió forintként folyósították a részére. 

Mivel a fiú nem rendelkezett önálló bankszámlával, engedélyezte, hogy édesanyja számlájára utalják a kártérítést, és őt bízta meg szóban azzal is, hogy a számlára megérkezett összeget kezelje. A kártérítés megérkezése előtt a vádlottnak és feleségének bejelentett munkahelye, jövedelme nem volt, ezért elhatározták, hogy életvitelüket a sértett kártérítési összegéből fogják biztosítani. A nő – a fia tudta és beleegyezése nélkül – a bankszámlájához társkártyát biztosított férjének, majd a bankszámlához tartozó bankkártyákkal készpénzfelvételeket és vásárlásokat bonyolított a sértett tudta és beleegyezése nélkül.

A férfi közel 49 millió forint elsikkasztásához nyújtott segítséget azzal, hogy a részére biztosított bankkártyák felhasználásával értékes használati tárgyakat, ingóságokat vásárolt saját maga és hozzátartozói számára. Emellett a felesége bankkártyáját is megszerezte a nő tudta nélkül, és azzal is vásárolt 2,6 millió forint értékben.

A fiatalember teljesen ágyhoz van kötve. A nap 24 órájában biztosítani kell az ellátását, a gondozását, és fizetni gyógyszeres kezelését, tornáztatását, amit speciális ápolónak kell végeznie. A napi költsége mintegy 10-15 ezer forint, amit az életjáradéka fedezett volna élete végéig. A kártérítésből azonban nem maradt semmi, a fiúra csak a pénz töredékét költötték. A szülők a lebénult gyermekük számára csupán egy laptopot és egy ágyat vásároltak, valamint addig biztosították a napi ellátását. A fennmaradó összeget pedig nagyjából egy év alatt felélték – derült ki a rendőrség Facebook-bejegyzéséből.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfit mint visszaesőt nagyobb kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével, valamint bűnsegédként, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja. A főügyészség a vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A kerületi ügyészség arra is indítványt tett, hogy a nyomozás során vagyonbiztosításként lefoglalt ingóságokat, 69 millió forint számlapénzt és zár alá vett ingatlantulajdoni hányadot bocsássa a sértett rendelkezésére.

Az eljárás során más személy felelősségre vonásának törvényi akadálya volt, a sértett ugyanis nem élt magánindítvánnyal, nem kívánta a tettes felelősségre vonását.

Rovatok