Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos bűnügy: webáruházban árult mobilokkal követett el áfacsalást egy budapesti férfi

2024. október 16., szerda 12:13

Áfa megfizetése nélkül bonyolított milliárdos forgalmat az a budapesti férfi, aki informatikai eszközöket értékesített egy népszerű webáruházon keresztül. A lebukásra is fel volt készülve: hamis szlovák igazolványt és nagy köteg pénzt is magánál tartott, felvértezve az esetleges szökésre.

Egy kedvelt mobiltelefon-típust is árult az informatikai termékek értékesítésével foglalkozó, internetes webáruházat működtető budapesti férfi. A Google keresőben a hivatalos márkaforgalmazót lekörözve, az első találati helyen jelent meg az elkövetőhöz köthető cég. A tisztességes piaci szereplőkkel szembeni versenyelőnyét a milliárdos bevételét terhelő áfafizetési kötelezettség elkerülésével érte el − tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményében.

A vevői értékelések alapján élen járó közismert weboldal mögött az értékesítéseket stróman személyek nevére alapított bukócégek nevében végezte, de az irányítás mindvégig a férfi kezében maradt. Az elkövetői kör a készpénzben történő fizetést részesítette előnyben, hogy a tényleges bevételt eltitkolja. A vevőknek felárat kellett fizetni, ha bankkártyával akarták kiegyenlíteni a számlát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozását akadályozta az elkövető

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal észak-alföldi pénzügyi nyomozói pénzügyőr járőrök és IT-szakemberek támogatásával számolták fel a csalárd tevékenységet. A költségvetést ért vagyoni hátrány megtérítése érdekében készpénzt és megközelítőleg 250 darab elektronikai eszközt foglaltak le a nyomozók 100 millió forintot meghaladó értékben, köztük a kiszállításra váró legújabb típusú mobiltelefonokkal.

Az elkövető az akció során folyamatosan akadályozta az eljáró szakemberek munkáját; szóbeli kommunikációját teljesen megszüntette, egy papírfecnire írta le a nyomozóknak, hogy nem hajlandó megszólalni. Titkos irodáját megpróbálta áramtalanítani, és az ott működő számítógépeket elérhetetlenné igyekezett tenni, de mindhiába – a döntő bizonyítékokat lementették a szakemberek.

A kutatások alkalmával a férfi elmaszkírozott fotójával és fiktív adatokkal kiállított szlovák személyi igazolvány is előkerült, amely okirat vizsgálata a további eljárás része lesz. A felhalmozott készpénz, illetve a feltehetően hamis igazolvány is arra enged következtetni, hogy a férfi számított a lebukásra és felkészült a bűnüldöző szervek előli elrejtőzésre.

A gyanúsított százmillió forint vagyoni hátrányt okozott a hazai költségvetésnek, ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult nyomozás. Letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság elrendelte, elmarasztaló ítélet esetén akár 10 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Rovatok