Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt egy orvos Sallai Nóráról, ezért tartották a színésznőt mesterséges kómában

2024. október 16., szerda 18:07

Egy neve elhallgatását kérő intenzív osztályos orvos nyilatkozott arról a Borsnak, hogy miért kellett Sallai Nóra színésznőt mesterséges kómában tartani a súlyos autóbalesete után.

A szakember a lapnak elmondta, szakmai nyelven neuroprotektív szedációnak nevezik az eljárást, és a beavatkozás, vagyis az altatás célja az idegsejtek és az agy védelme. „Amikor valakinek megsérül a központi idegrendszere, az agy minden kóros elváltozásra vagy behatásra egyféleképpen tud reagálni, mégpedig vizenyővel, agyödémával” – mondta az intenzív osztályos orvos Sallai Nóra esetéről, majd arról is beszélt, hogy a koponyaűr zárt, és csak egyetlen helyen van kimenet, az öreglyukon, amin keresztül a gerincvelő a nyúltvelőben folytatódik.

A szakember azt is elmagyarázta, hogy a koponyaűrünket az agy, az agyfolyadék és a bent keringő vér tölti ki, és akármelyik tárfogata nőni kezd, az a másik kettő rovására megy. Mint mondta, a rendszer csak egy bizonyos határig képes kompenzálni, utána nagymértékű koponyaűri nyomás keletkezik.

„Ez az agyvizenyő a sérülés elhelyezkedésétől függően vagy eltolja a középvonalat, és az egyik agyféltekét átnyomja a másik oldalra, vagy a nyúltvelőt nekinyomja az öreglyuk elülső peremének, vagy a nyakszirtcsontnak. Mindkettő halálhoz vezet” – mondta. Kiemelte, hogy

a beteget mesterséges altatásban tartják, számos agyi funkcióját szüneteltetik, ezáltal az agy oxigén- és tápanyag-felhasználása csökken, ami védelmet biztosít az agyödémával, a beékelődéssel, és végső soron a halállal szemben.

Azt is elmagyarázta, hogy az altatás ideje alatt a beteg agykamrájába bevezetnek egy csövet, és azon keresztül mérik a nyomást. Ebből látják az orvosok, hogy áll a koponyaűri nyomásfokozódás, és az esetleges agyvizenyőt CT- és MRI-vizsgálatok segítségével ellenőrzik, valamint az agybarázdák közötti árkokat is figyelik. Ha azt tapasztalják, hogy megszűnik a koponyaűri nyomásfokozódás, vagy bizonyos nyúltvelői reflexek maradnak fenn a betegnél, akkor az altatást megszüntetik.

Így van most a színésznő

Mint írtuk, legutóbb szerda reggel érkeztek újabb hírek Sallai Nóra állapotáról. A színésznőt jelenleg egy fővárosi kórház intenzív osztályán kezelik, és bár állapota még mindig válságos, már önállóan lélegzik, és egyre többször nyitja ki egyik szemét is. Az orvosok most arra várnak, hogy teljesen magához térjen, hogy tovább folytathassák a kezelést.

Sallai Nóra és kisfia szeptember végén tartottak hazafelé egy születésnapi ünnepségről, amikor balesetet szenvedtek. Egy kereszteződésből kanyarodtak ki, mikor nagy sebességgel beléjük csapódott egy BMW-s. Az ötéves kisfiút már a helyszínen újra kellett éleszteni, de sajnos hiába küzdöttek az életéért az orvosok, pár nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Sallai Nórát azóta intenzív osztályon kezelik, vérre is szüksége volt, ami miatt kollégái felhívást intéztek a közösségi médiában, és irányított véradásra kérték az embereket. A színésznőn számos műtétet elvégeztek az orvosok, férje a napokban azt nyilatkozta, hogy felesége már valamivel jobban van, de még mindig válságos az állapota, és hosszú rehabilitációs időszak vár rá.

Rovatok