Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Célunk egy versenyképes európai védelmi ipar

2024. október 16., szerda 17:15

Az eredményes válságkezeléshez a védelemre kell helyeznünk a hangsúlyt és növelnünk kell az EU képességfejlesztését – mondta a honvédelmi miniszter az Európai Védelmi és Biztonsági Konferencián, Brüsszelben szerdán. A negyedik alkalommal megrendezett évenkénti szakmai találkozó középpontjában a biztonság és védelem területét érintő stratégiai, technológiai és ipari kihívások álltak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében hangsúlyozta, hogy egy erős, versenyképes és innovatív európai védelmi iparra van szükségünk, amely a nemzetgazdaság szilárd pillérét kell képezze. A védelmi kiadásokkal kapcsolatban figyelmeztetett: „nem elég többet költeni, el kell köteleznünk magunkat arra is, hogy elsősorban az európai ipartól szerezzük be a haditechnikai eszközöket”. 

A tárcavezető kitért az aktuális biztonságpolitikai kihívásokra is, melyek a magyar uniós elnökség programjában is kiemelt figyelmet kaptak. A Nyugat-Balkán stabilitásával kapcsolatban kijelentette, hogy a térség alapvető fontosságú Európa biztonsága szempontjából, ezért a magyar elnökség szorgalmazza az EU nyugat-balkáni bővítésének felgyorsítását, amelynek jelentős mérföldköve, hogy a héten tartalmi szempontból megkezdődtek Albánia csatlakozási tárgyalásai.  

Az Európa keleti és déli határain zajló konfliktusok okozta illegális migráció szintén növelik a biztonságpolitikai kihívásokat. A miniszter leszögezte: az illegális migráció elleni sikeres európai fellépésnek a nemzetállamok, valamint az EU közös fellépésén kell nyugodnia. Az EU-nak a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a Száhel-övezetben is elő kell segítenie a stabilitást – tette hozzá. Emlékeztetett: Magyarország a Száhel-térségre fókuszálva átfogó megközelítést alkalmaz, és a térség országaival együttműködve ott nyújt segítséget, ahol szükség van rá.

Az uniós magyar elnökség céljai

A tárcavezető az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte: Magyarország minél hamarabb egy független, működőképes és békés Ukrajnát szeretne látni. Hozzátette: hazánk abban tér el a jelenlegi európai fősodortól, hogy a kezdetektől másban látja az ehhez az eredményhez vezető utat. „Továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy a háborúnak hosszútávon csakis diplomáciai úton lehet véget vetni” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az uniós magyar elnökség kiemelt prioritása közé tartozik egy versenyképes és innovatív európai védelmi ipar kialakításának támogatása.

Elnökségünk célja az EU közös biztonság és védelempolitikájának (CSDP) megerősítése, amely három pillérre épül. Az első az EU válságreagálási képességének a fejlesztése. Emellett – második pillérként – növelnünk kell az EU képességfejlesztésének hatékonyságát!

– jelentette ki a miniszter.

A válságkezelés terén Magyarország továbbra is elkötelezett résztvevője – és vezetője – az EU és NATO nemzetközi misszióinak és műveleteinek. Emlékeztetett: 2024-ben az EU bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA nemzetközi misszióját magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti.

A miniszter harmadik pillérként a versenyképes és innovatív Európai Védelmi Technológiai és Ipari Bázis megteremtését nevezte meg. Úgy vélte, az ágazat problémáit 3 fő tényezőre lehet visszavezetni. A védelmi ipar alulfinanszírozott, ezért növelni kell a honvédelmi költségvetést és egyéb finanszírozási forrásokat, emellett Európának csökkentenie kell más országoktól való függőségét, vagyis növelnie kell stratégiai autonómiáját, végül pedig szükséges a hosszú és összetett ellátási láncaink sebezhetőségének csökkentése – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Rovatok