Index Vakbarát Hírportál

Kilépés az észak-atlanti blokkból? Békés Márton elmondta, hogy miben hisz

2024. október 18., péntek 14:10

„Ebből egy szó sem igaz” – jelentette ki Békés Márton történész-politológus azokra a sajtóhírekre kitérve, amelyek szerint ő arról beszélt az M5 Kommentár Klub című műsorában, hogy Magyarországnak nincs helye a NATO-ban, az észak-atlanti blokkban.

Az Index is megírta, hogy a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója – aki emellett a XXI. Század Intézet igazgatója és a Kommentár folyóirat főszerkesztője – a közmédia műsorában azt mondta, Magyarország nem jó blokkban van:

Ez a blokk, az észak-atlanti blokk, az értékrendszerünk szerint nem a mi blokkunk, mi mégis ebben vagyunk. Ennek mi lesz a vége, az egy nehéz kérdés.

A videórészletet azután kapta fel a sajtó, hogy Tompos Márton, a Momentum elnöke megosztotta a Facebook-oldalán.

A Fidesz valójában azt gondolja az országról, amit Orbán Balázs, Szijjártó Péter, Békés Márton és a többi hazaáruló ruszkibérenc. Legszívesebben a NATO-ból és az EU-ból is kiléptetnék Magyarországot

– közölte az ellenzéki politikus.

Nyáron a közösségi oldalán is úgy fogalmazott Békés Márton, hogy „nem a blokkosodás a gond, hanem az, ha rossz blokkban vagyunk”.

„Én magam is ebben hiszek”

A megjelent sajtóhírekben – az Indexen is – a történész-politológus állítását Orbán Viktor mondataival állították szembe. A miniszterelnök ugyanis nemrégiben a strasbourgi nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, nincs olyan kérdés, hogy mi lenne, ha nem lennénk NATO-tagok.

A XXI. Század Intézet pénteki podcastműsorának elején Békés Márton azt mondta:

Érdemes kitérni az elmúlt napok mikroturbulenciájára, és beszélni arról, hogy egy bizonyos felvétel szerint én az észak-atlanti blokkból való kilépést vagy nem is tudom, mit terveznék. Természetesen ebből egy szó sem igaz.

A történész-politológus hozzátette, hogy érdemes megnézni a Kommentár Klub teljes adását:

A valóságot és annak kontextusát kellene megnézni.

Majd kifejtette, ő arról beszélt, hogy jelenleg egy birodalomépítés zajlik az Európai Unióban, amely ráadásul elvesztette a stratégiai autonómiáját az Egyesült Államokkal szemben.

A felvételen erről beszélek úgy mint észak-atlanti blokk, amely bizonyos amerikai körök és a brüsszeli föderációs elitnek az összefogását jelenti, ami szemben áll a magyar kormány – egyébként demokratikus módon képviselt, felhatalmazott – munkásságával.

Békés Márton hangsúlyozta, a NATO-ról senki sem beszélt a sajtóban hivatkozott műsorban, és inkább arról volt szó, hogy önként választva vagyunk a nyugati integrációs fórumok, az EU és a NATO tagjai.

Ez nagyon jó így, maradjon így. Szükséges Magyarország számára

– tette hozzá a történész-politológus.

Ugyanakkor a probléma szerinte az, hogy ezek közül az EU nem tartja az eredeti célkitűzéseit, és milyen jó lenne, ha oda vissza lehetne terelni. „Én magam is ebben hiszek” – jelentette ki Békés Márton.

A Kommentár Klub október 13-i műsorában (a 37. perctől) a történész-politológus a következőképpen fogalmazott:

Az a probléma, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok gyarmatává vált. Az egykori gyarmat gyarmatosította a volt gyarmatosítót. Fura dolog a történelemben, nem sok ilyen valósul meg, de hát ettől szenvedünk. És Magyarország meg száz éve [...] egy patrióta nemzeti, népi-nemzeti programot valósít meg. [...] A probléma az – most őszinte leszek –, hogy nem jó blokkban vagyunk. Ez a blokk, az észak-atlanti blokk, az értékrendszerünk szerin nem a mi blokkunk, mi mégis ebben vagyunk. Ennek mi lesz a vége, az egy nehéz kérdés.

(Borítókép: Békés Márton 2023. március 13-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok