Index Vakbarát Hírportál

Megsérült egy üzemanyag-szállító vezeték Gárdonynál, a Mol szerint nem érinti az ivóvízhálózatot

2024. október 18., péntek 12:12

Szivárgott az olaj Gárdony zártkerti részén, a Géza fejedelem út és az Almafa utca kereszteződésénél, miután a Mol Nyrt. föld alatti üzemanyag-szállító vezetéke megsérült. Az első hírek szerint a probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát.

„Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a gárdonyi Zártkertben, a Géza fejedelem út és az Almafa utca kereszteződésénél a MOL Nyrt. föld alatti üzemanyag-szállító vezetéke megsérült, korábban szivárgott belőle az üzemanyag” – fogalmazott a város Facebook-oldalán Eötvös Pál, Gárdony polgármestere. 

A vállalat szakemberei megkezdték a vezeték feltárását, a sérült vezetékrész javítását.

Fontos kiemelni, hogy – a polgármester beszámolója szerint – a talaj üzemanyaggal szennyezett részét elszállítják és cserélik, a közeli fúrt kutak vizeit hamarosan bevizsgálják. És a legfontosabb:

a probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát.

Gárdony Város Önkormányzata a környéken tartott állatok vízszükségletét biztosítja a munkálatok befejezéséig – összegezte a polgármester.

Reagált a Mol

A Mol a megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a nyomásérzékelő rendszere szivárgást jelzett a Százhalombatta és Pécs közötti üzemanyag szállításra használt terméktávvezetéken, Gárdony közelében.

A vezetéket elzárták, a szállítást leállították.

A közel két méter mélyen található, sérült vezetékszakasz feltárását megkezdték, és megállapították, hogy a hibát a vezeték alsó részén egy repedés okozta. A társaság szakemberei a csőszakasz javítása mellett a hatóságokkal, az önkormányzattal és az érintettekkel folyamatosan egyeztetnek, és megkezdték a helyzet azonnali kezelését.  

„A terület pontos meghatározása és a közeli fúrt kutak vizének bevizsgálása folyamatban van. A probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát” – írta lapunknak a társaság.

 (Borítókép: Drónnal készült felvételen a Velencei-tó partja 2023. június 14-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok