Index Vakbarát Hírportál

Újabb bizonyíték került nyilvánosságra Lázár János és az RTL alkujáról

2024. október 18., péntek 20:08

Olyan RTL-es belső dokumentum került a Media1 birtokába, amely azt bizonyítja, hogy hogyan készítette fel az RTL fizetett tanácsadója, Fellegi Tamás (az Orbán-kormány egykori fejlesztési minisztere) Andreas Rudast, az RTL Magyarország regionális vezetőjét a Lázár Jánossal való találkozóra, mielőtt Dirk Gerkenst, az RTL Magyarország vezérigazgatóját elbocsátották volna.

További olyan fájlokhoz jutott hozzá a Media1, amelyek arra utalnak, hogy az RTL Group és Lázár János politikai alkudozásba kezdhetett annak érdekében, hogy a kormány csökkentse az RTL-t rendkívül rosszul érintő reklámadót.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a Telex birtokába jutott egy titokban, francia nyelven rögzített beszélgetés, ami Guillaume de Posch, az RTL Group akkori társ-vezérigazgatója és Dirk Gerkens, akkor már elbocsátott vezérigazgató között zajlott, és ami arra utal, hogy kormányzati beavatkozásra távolíthatták el Gerkenst az RTL Magyarország éléről.

A Media1 most tovább folytatja az ügy szálainak kibogozását, az egyik dokumentumot pedig nyilvánosságra is hozták, amelyet az RTL Groupot tulajdonló Bertelsmann berlini főhadiszállásán osztották ki egy stratégiai jelentőségű meeting néhány résztvevőjének.

Ebben a dokumentumban nagyon konkrét instrukciókkal látja el az RTL fizetett tanácsadója Andreas Rudast, az RTL Group akkori regionális vezetőjét, aki Dirk Gerkens leváltása után ideiglenesen az RTL Magyarország vezérigazgatója is volt, mielőtt a posztra végül kinevezték a magyar RTL-t azóta is irányító Vidus Gabriellát.

A lap információi szerint a felkészítő dokumentumot Fellegi Tamás RTL-es tanácsadó, az Orbán-kormány egykori fejlesztési minisztere írta Andreas Rudas számára a Lázár Jánossal szervezett találkozó előtt.

„Hadd adjak néhány javaslatot a jövő heti tervezett találkozóra Lázár miniszterrel. Először is, ne legyenek nagy elvárásaid, pláne ne reményeid” – kezdi a levelet, amelyet azzal folytat, hogy Rudas mutassa meg az RTL és a Bertelsmann Csoport pénzügyi és médiaerejét Lázárnak a találkozón, udvariasan, de határozottan.

Győződj meg arról, hogy érthetővé teszed számukra, hogy minden folyamatnak a kormány gesztusával kell kezdődnie, például nem a reklámadó 50 százalékra emelésével, hanem annak 20 százalékra csökkentésével. Ez jó kezdet lenne: tartsák meg az adót, de csökkentsék. Cserébe felajánlod az együttműködést külföldön és Magyarországon

– olvasható a dokumentumban.

Kölcsönös „győzelmi csomag”

A továbbiakban azt a tanácsot adta, hogy amennyiben úgy érzi, a helyzet kölcsönös viszonzást igényel, készüljön fel arra, hogy ajánl valamit cserébe. „Például a helyi menedzsment változtatása elvi szinten lehetséges, de nem a te pozíciód, András, vagy a hírműsorkészítő embereké. Minden más lehetséges lehet…” – tette hozzá.

„A reklámadó látványos csökkentése és cserébe valamilyen menedzsmentváltozás felajánlása jó kölcsönös »győzelmi csomag« lehet. […] Ennek érdekében demonstráld Lázár miniszternek a csoport és részvényeseid pénzügyi erejét (Bertelsmann). Ne vedd magától értetődőnek, hogy valóban teljesen tudatában van pénzügyi és médiaerejüknek világszerte” – jelentette ki.

Légy udvarias, ha szükséges, és csak annyira, amennyire szükséges. A partnereid gyakran összekeverik az udvariasságot a gyengeséggel. Ez egy hatalmi játszma, nem szépségverseny. Viselkedj úgy, mint egy kegyetlen, de nyugodt, harcra kész harcos, akinek rengeteg fegyvere van, akár nukleáris fegyverek is. Hozz fel néhányat közülük

– ajánlotta Andreas Rudas.

Példaként említette, hogy bízzon meg egy hiteles nemzetközi céget azzal, közöljön egy állásfoglalást arról, hogy a magyar kormány hazudik azzal kapcsolatban, hogy ugyanez az adó létezik néhány EU-s országban; vagy vásároljon teljes oldalas hirdetéseket magyar és nagy nemzetközi lapokban, hogy megmutassa, hogyan torzítja a magyar kormány az igazságot.

Arról is írt, hogy Lázár az ország „operatív miniszterelnöke”, de megbízatását az igazi miniszterelnöktől kapja, és nem rendelkezik széles hatáskörrel a végső céllal kapcsolatban, ezért nem feltétlenül kell komolyan venni mindazt, amit mond. „Utalhatsz arra, hogy az RTL készen áll arra, hogy a »divide et impera« (oszd meg és uralkodj) játékot játssza, a hírműsorokat ennek megfelelően szabva. De ebben a korai szakaszban csak akkor említsd meg ezt, ha tényleg nagyon szükségét érzed” – tanácsolta Fellegi Tamás.

Lázár egy gátlástalan politikus, aki nélkülözi azokat az aggályokat, amelyeket te megszoktál az országodban. Olyan politikai elitet képvisel, amely gyakran küszködik kisebbrendűségi érzéssel, miközben erős külföldi gazdasági/politikai hatalmakkal szembesül, és ez extra agresszív viselkedést vált ki (nem a tárgyalásokban, hanem a politikai döntésekben!). Ne bízz benne, és légy óvatos, amikor bármit is elhiszel neki

– olvasható a dokumentum végén.

Az RTL Group válasza

A Media1 Fellegi Tamást és Andreas Rudast is megkereste az üggyel kapcsolatban, azonban egyikük sem válaszolt. Az RTL Magyarországot és az RTL Groupot is megkeresték, azonban csak az utóbbitól érkezett válasz.

„Dirk Gerkens magyarországi munkaviszonyának rendkívüli felmondását az RTL-nél a magyar bíróság megerősítette, miután átvizsgálta a teljes aktát, meghallgatta az összes érvet és figyelembe vette az összes releváns bizonyítékot. Ez az ítélet már nem fellebbezhető. A luxemburgi perrel kapcsolatban kérjük, értsék meg, hogy nem kommentálunk folyamatban lévő jogi ügyeket” – közölte Oliver Fahlbush kommunikációs igazgató.

Hangsúlyozta azt is, hogy 2015 júliusa óta Vidus Gabriella és csapata nagyon sikeresen vezeti az RTL Magyarországot, erősítve a magyar tévécsatornáik családját, előmozdítva a cég digitális átalakulását, és biztosítva az RTL független hírszolgáltatását.

Az RTL Magyarország hozzájárul a média pluralizmusához az országban. Híreinknek csak egy célja van, és ez az, hogy közönségünknek tisztességes, pártatlan és független tájékoztatást nyújtsunk. Az RTL Csoport teljes mértékben elkötelezett az RTL Magyarország iránt, és biztosítja azokat az erőforrásokat, amelyekre az RTL Magyarországnak szüksége van teljes potenciálja kibontakoztatásához

– közölte a kommunikációs igazgató.

Amikor újra rákérdeztek arra, hogy Andreas Rudas folytatott-e tárgyalásokat Fellegi Tamás közvetítésével a magyar kormánnyal, az RTL Csoport részéről újból a kommunikációs igazgató válaszolt. Ebben megismételte a korábban elmondottakat, valamint részletesen kifejtette, hogy 2015-ben – egy belső vizsgálatot követően – miért szüntették meg rendkívüli felmondással Dirk Gerkens munkaszerződését.

Rovatok