Index Vakbarát Hírportál

Újabb fideszes polgármester kritizálta a kormány tervét

2024. október 19., szombat 17:48

Papp László, Debrecen polgármestere szerint ugyan a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa. Ráadásul szerinte már létezik ilyen központi program, így nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét.

Az ATV Start vendége volt Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, aki a tévécsatornának többek között beszélt a kormány nemrégiben felvetett tervéről, ami a települések iparűzési adóinak a többletét központilag elvonná a településekről, hogy azt a szegényebb járások fejlesztésére fordítsák.

Papp ugyan nem ellenzi a Navracsics Tibor miniszter által bemutatott járásfejlesztési alap létrehozását, de szerinte már létezik ilyen hozzájárulás a szolidaritási adó révén.

Nem vitatom azt, hogy a nagyvárosi, a gazdag, nagy bevételű, nagy adóbevételű önkormányzatoknak van felelőssége a település határán kívül is, de ennek van egy egészséges mértéke

– fogalmazott Debrecen polgármestere, aki hozzátette azt is, hogy ezt az egészséges mértéket szeretné majd az egyeztetések során megtalálni.

Azonban Papp kritikát is megfogalmazott a kormány január 1-jétől már működő tervével szemben:

„Azt nem tartom elfogadhatónak, és ezt továbbra is fenntartom, hogy a jövő évi teljes iparűzésiadó-növekményt erre a célra elvonják. Ugyanis ha befagyasztják az iparűzési adót, akkor be kellene fagyasztani az összes olyan tételt, amelynek a költségnövekedésével számolnunk kell jövőre” – jelentette ki Papp László, aki ezután konkrét példaként az önkormányzat közétkeztetéshez való hozzájárulását nevezte meg, ami a kálvinista Rómának évente kétmilliárd forintjába kerül, és ami a jövőben nőhet. Gondolatát végül arra futtatta ki:

Az nem elfogadható, hogy a teljes növekmény elvonásra kerül, hanem ebben kell megtalálni – a már létező szolidaritási hozzájárulás és a járási fejlesztési alap tekintetében – egy olyan egészséges mértéket, amely ad lehetőséget a helyi kihívások kezelésére egy nagyváros számára, ha már itt képződik meg ez az adómennyiség

– zárta gondolatát Papp László, Debrecen polgármestere.

Ezzel a véleményével egyébként nem az első fideszes városvezető, aki szerint a Navracsics Tibor által prezentált Versenyképes Járások program bejelentett formája nem megfelelő. Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere még október 9-én fordult nyílt levélben Navracsics Tiborhoz a program kapcsán. Csach abban úgy fogalmazott, az iparűzési adó „nemcsak elengedhetetlen az önkormányzatok működtetésében, hanem meggyőződésem szerint alapvetően igazságos” is, mivel a szolidaritási adó révén már segítik a felzárkóztatást és az esélyegyenlőséget a szegényebb településeken.

Balassagyarmat polgármestere akkor úgy fogalmazott, hogy a program célja ugyan támogatandó, de jelenlegi formájában nem ért egyet vele, ezért az finomhangolásra szorul.

A Versenyképes Járások programról, valamit az azt bemutató sajtótájékoztatóról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Papp László 2024. október 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok