Index Vakbarát Hírportál

Megtartották a negyedik Pécs Pride felvonulást, David Pressman nagykövet is megjelent

2024. október 19., szombat 18:52

Október közepén megrendezték a IV. Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált Pécsen. Az eseményen kiemelt figyelmet kaptak a nemzetiségek és a kisebbségek, a vallások, valamint az LMBTQ+-közösség. A rendezvény zárásaként elindult a IV. Pécs Pride felvonulás, amelyen David Pressman nagykövet, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megjelent.

Október 13. és 19. között rendezték meg Pécsen a IV. Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált. Az egy héten keresztül tartó rendezvénysorozat részeként szemináriumokon, kerekasztal-beszélgetéseken és kulturális rendezvényeken vehettek részt a „szabadság és az emberi jogok fontossága” iránt érdeklődők. Az esemény Facebook-programja szerint kiemelt figyelmet kaptak a nemzetiségek és kisebbségek, a vallások, valamint az LMBTQ+-közösség. A fesztivál záróeseményeként megrendezték a IV. Pécs Pride felvonulást.

Szombaton délután 14 órakor a 48-as térről indultak a résztvevők, zenés gyülekezőt követően. A beszámoló szerint angol és német nyelvű vendégek is érkeztek, többek között Grazból is voltak látogatók, valamint David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is megjelent a helyszínen. Az esemény zárásaként beszédeket hallgathatnak meg az érdeklődők a Széchenyi téren, ahová Steiner Kristófot is várják.

Idén két teremben, a Hello Pécs falai között bulizzuk át az éjszakát Steiner Kristóffal, drag queenekkel, jobbnál jobb zenékkel és hajnalig tartó jókedvvel! A Drag Queen Hungary Magyarország egyetlen dragversenye, ami azzal a céllal jött létre, hogy megmutassák a nagyvilágnak, hogy léteznek

– írja bejegyzésében a szervező Diverse Youth Network ifjúsági hálózat.

A BAMA Baranya vármegyei hírportál tájékoztatása szerint bár békésen indult az esemény, „sok dühös emberrel” találkoztak a városban, ugyanis több utcát, teret is lezártak. Idén nemcsak a belvárosban, hanem a hegyoldal egy részén is forgalmi korlátozásokat vezettek be – írja a portál, hozzátéve, hogy a változtatások a buszos közlekedést is érintették.

Az amerikai nagykövet mellett a kétfarkúak is megjelentek

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete október 19-én Pécsre utazott, hogy helyi lakosokkal és emberi jogi jogvédőkkel találkozzon, valamint részt vegyen a Pécs Pride felvonuláson – derül ki az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének Indexhez eljuttatott közleményéből.

Megtiszteltetés újra visszatérni Pécsre és csatlakozni ahhoz a sok magyarhoz, akik elkötelezettek minden magyar ember szabadságának előmozdítása mellett

– fogalmazott a nagykövet, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „mindig ki fog állni azok mellett, akik az alapjogok és az emberi méltóság előmozdításán dolgoznak”.

„Míg ezek a bátor magyarok azért küzdenek, hogy biztosítsák jövőjüket, és előmozdítsák jogaikat szeretett hazájukban, az Egyesült Államok büszkén vonul fel mellettük” – jelentette ki David Pressman.

Idén negyedik alkalommal vettünk részt mi is a Pécs Pride felvonuláson, ráadásul ezúttal szakadó eső helyett végre napsütésben!

– fogalmazott közösségi oldalán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely fotókkal jelentkezett a helyszínről.

Rovatok