Index Vakbarát Hírportál

Bokatörés miatt riasztották a hegyimentőket a Remete-barlangnál, videón a legújabb akció

2024. október 20., vasárnap 06:41

Hétvégén is mindig készenlétben állnak a börzsönyi hegyimentők, szombaton például már az idei ötödik bokatörésnél segédkeztek a mentésben a Remete-barlangnál. A túraútvonal veszélyeire figyelmeztető táblák ugyan nemrég kikerültek az ösvények mellé, de a sérüléseket így sem minden esetben sikerül megelőzni. A mentésről videót is készítettek a szakemberek.

Idén már az ötödik alkalommal riasztották a Börzsöny Speciális Mentő- és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet (ÖTE), ugyanis újabb bokatörés történt a Remete-barlangnál. Idén már négyen jártak szerencsétlenül eddig, így most, az újabb alkalomnál a mentők már rutinosan irányították a mentést – közölték honlapjukon, ahol beszámoltak az eseményről. 

Elmondták, hogy éppen a Duna–Ipoly Nemzeti Park rendezvényén vettek részt, így legalább már nem kellett összehívni a társaságot, hiszen mindenki egy helyen volt. Ezért a riasztás beérkezésekor a mentők egyik fele autóba pattant (pontosabban kettőbe,) és elindult a sérült felé, míg a csapat másik része a rendezvényen maradt, és folytatta a bemutatót az összegyűlt gyerek- és felnőttseregnek.

A Dömösi átkelőhöz vonult még a váci hivatalos tűzoltóság, a Kismarosi és a Nagymarosi önkéntes tűzoltóság, az Országos Mentőszolgálat egysége, valamint a rendőrség is. Így együttes erővel keresték és találták meg, biztosították, részesítették elsősegélyben és hozták le a bokasérültet. A rendőrség a 12-es főúton biztosította a mentési munkálatok zavartalan lebonyolítását. 

A sérült bokát rögzítették, majd az egységek hordágyon hozták le a nőt a barlangoktól. Elmondásuk szerint a legnehezebb rész a vasúti síneken történő átszállítása, majd egy meredek lépcsőn való leengedése volt a hordágynak, amit kötéltechnika segítségével oldottak meg a szakemberek. A 12-es főúton az OMSZ munkatársai átvették a sérült ellátását, majd stabil állapotban a váci kórházba szállították.

A Remete-barlanghoz vezető ösvények veszélyesek, a közelmúltban a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a Magyar Természetjáró Szövetséggel és az Ipoly Erdő Zrt.-vel együttműködésben figyelmeztető táblákat helyezett ki az odavezető turistautakon

– írták.

Rovatok