Index Vakbarát Hírportál

Másodfokon is visszautasították K. Endre kegyelmi dokumentumainak megismerését

2024. október 20., vasárnap 15:00

Miután az Igazságügyi Minisztérium másodfokon is megtagadta a K. Endre kegyelméről szóló dokumentumok kiadását, a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be az országgyűlésnek, hogy legyenek nyilvánosak a köztársasági elnök kegyelmi határozatai.

Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője idén februárban fordult közérdekű adatigényléssel az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy adják ki K. Endre kegyelmi dokumentumait. A DK képviselője szerint jogunk van tudni, „mi alapján adhatott Novák Katalin kegyelmet egy olyan embernek, aki éveken keresztül bizonyítottan asszisztált a kiszolgáltatott gyermekek bántalmazásához”. 

Az Igazságügyi Minisztérium azonban másodfokon is megtagadta a K. Endre kegyelméről szóló dokumentumok kiadását, arra hivatkozva, hogy azok bűnügyi személyes adatokat tartalmaznak, amelyek nem nyilvánosak – tudatta a párt közleményében.

Kálmán Olga vasárnapi online sajtótájékoztatóján bejelentette: a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be az országgyűlésnek, hogy legyenek nyilvánosak a köztársasági elnök kegyelmi határozatai, és többet ne lehessen személyes adatokra hivatkozva eltitkolni az igazságot.

Rovatok