Index Vakbarát Hírportál

Egymázsás vaddisznó szaladt egy autó elé Szombathelynél, métereket repült az állat

2024. október 21., hétfő 05:45

Több vadbaleset is történt Szombathely környékén szombat este. Egy alkalommal termetes vaddisznót ütött el egy autós, aminek következtében az állat a szántóföldre repült és kimúlt.

Szombathely környékén, a 86-os úton szombat este az árokból egy vaddisznó szaladt egy Fiat személyautó elé. A gépkocsit vezető középkorú asszony nem tudta elkerülni az ütközést, de sérülés nélkül megúszta az esetet – írja a Nyugat.hu

A lap beszámolója szerint a nő a vaddisznó elütése után igyekezett a sávjában maradni és biztonságosan megállni. Becslések szerint a vaddisznó több mint egy mázsa lehetett, és az ütközés következtében az állat a szántóföldre repült és kimúlt. Az illetékes vadásztársaság már elszállította a tetemet. 

Kisgyerek is ült az autóban, nagyon megijedtem, amikor a vad kiszaladt az útra és ütköztünk. Igazságtalannak tartom, hogy nekem fizetnem kell a kötelező biztosítást, betartom a KRESZ-t, de ilyen esetekben magamra maradok a kárommal. A rendőrség kiérkezéséig attól is féltünk, hogy valami belehajt az elakadásjelzővel álló autónkba, sokan lassítás nélkül száguldottak el mellettünk 

– nyilatkozta a lapnak a Fiat vezetője. 

Azt írták, a jármű vezetőjét nem büntették meg a vaddisznó elütéséért és a vad árát sem kell ilyenkor kifizetni, ahogy a vad által a járművében okozott károkat neki sem térítik meg. Hozzátették, szombat este több vadbaleset is történt Szombathelynél. 

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szeptemberben hívta fel a vezetők figyelmét arra, hogy a vadak párzási időszaka miatt ismét magas a vadakkal ütközés veszélye. A szövetség ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a vadgazdálkodási törvény értelmében csaknem minden esetben az autó vezetője felelős az ütközésért, és a vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat vagy hajtás-űzés közben bukkan fel az úttesten.

Rovatok