Index Vakbarát Hírportál

Új rekord: kilométerenként 240 millió forintból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között

2024. október 28., hétfő 06:57

Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között. A kevesebb mint 5 kilométer hosszú utat 2025 júniusára tervezik befejezni.

A közlemény szerint a TOP Plusz programból, az Élhető települések elnevezésű felhívásból finanszírozott beruházás jóvoltából biztonságos, környezetbarát módon közelíthetők meg munkahelyek, közszolgáltatások és a közösségi közlekedés. A kerékpárforgalmi létesítmények hozzájárulnak a zaj- és légszennyezés csökkentéséhez, az egészségmegőrzéshez és az élhetőbb települési környezet kialakításához is – tájékoztatta Zala Vármegye Önkormányzata az MTI-t.

A tervezett kerékpárút négy szakaszból áll. A Teskánd és Zalaegerszeg közötti fő nyomvonal közel 3,5 kilométer hosszú, amelyhez kapcsolódik egy 183 méteres ág Teskánd északnyugati részén, 326 méteres szakasz Andráshida irányába, valamint egy 149 méteres útvonal Ebergény felé.

Ami azt jelenti, hogy 4158 méter kerékpárutat építenek, 240 millió forint per kilométeres áron.

A kivitelezést a Sprint Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzi, a befejezés 2025 júniusára várható. A leendő kerékpárút nemcsak a Teskánd és Zalaegerszeg közötti kapcsolatot biztosítja, de csatlakozik a Zalalövőt Teskánddal összekötő Zala-völgyi kerékpárúthoz is.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, melynek vezetője Zala Vármegye Önkormányzata, tagja pedig Zalaegerszeg és Teskánd önkormányzata.

Nem minden arany, ami fénylik

Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy egymilliárd forintból épült kerékpárút beszakadt. A Tarnaszentmária és Verpelét között épült út alatt húzódó betoncsövet nem erősítették meg megfelelően, hanem csak simán berakták a talajba. A kivitelezési hibák miatt pedig a víz lényegében elmosta az újonnan elkészült bicikliutat.

Az a projekt a mostaninál valamivel olcsóbb volt, ott 85 millió forintba került egy kilométer megépítése. Így sikerült a valamivel több mint egymilliárd forintos támogatásból 12,74 kilométert kihozni.

Rovatok