Index Vakbarát Hírportál

Elstartolt az újabb nemzeti konzultáció, íme a kérdések

2024. október 28., hétfő 10:09

Elindult a kormány legfrissebb nemzeti konzultációja, amelyben kikérik az emberek véleményét a gazdasági semlegességről, a tizenharmadik havi nyugdíjakról, a fiatalok lakhatási és kollégiumi támogatottságáról, de előkerül a migráció és a szuverenitás kérdése is. A konzultáció 11 kérdésből áll, és egészen december 20-ig lehet rájuk válaszolni online és papíralapon is.

„Magyarország meg tudja csinálni” címmel október 28-án reggel már el is indult az új nemzeti konzultáció, amelyet a kormány az új gazdaságpolitikájáról – a semlegesség politikájáról –, a magyar gazdaság erősödéséről, a családok megsegítéséről és a kkv-k (kis és középvállalkozások) megsegítéséről indított. A postai úton kézbesítendő íveket hétfőn kezdték el postázni, míg az online kérdőívet már lehet is tölteni.

A kormány új kérdései között előkerül még a nemzeti szuverenitás is – bár arról már volt egy korábbi kérdéssor –, a migráció – amelyről szintén volt már külön konzultáció –, de a nyugdíjhelyzet és a fiatalok lakhatásának támogatása is. Lássuk a kérdéseket!

  1. Csatlakozzunk-e a kereskedelmi háborúhoz, avagy próbáljunk meg gazdaságilag semlegesek maradni?
  2. Akarjuk-e, hogy a magyar gazdaságpolitika kialakításakor a nyugati mintákat és az Európai Uniót követve cselekedjen a kormány, vagy pedig Magyarországnak a saját útját kell járnia?
  3. Támogassa-e a kormány minden eszközzel a hazai kis- és közepes vállalkozásokat a multinacionális cégekkel szemben is, akik ki szeretnék szorítani a piacról a helyi vállalkozásokat?
  4. Megbüntesse-e a kormány az erejükkel visszaélő multikat, vagy pedig fogadja el a brüsszeli szabályokat, és ne lépjen fel ezekkel a cégekkel szemben?
  5. Szükségesnek látják-e a magyarok a kormányzat által előre jelzett béremelési programot, vagy pedig bízzák a gazdasági szereplőkre a béreket?
  6. Szükség van-e a munkáshitelre, vagy elegendőek az eddigi támogatások?
  7. Támogathassák-e adókedvezményesen az alkalmazottaik lakbérét a munkáltatók, másrészt pedig hogy a dolgozóknak juttatott SZÉP-kártya felhasználható legyen-e lakásfelújításra is?
  8. Egyetértünk-e azzal, hogy több kollégiumi férőhelyet, új kollégiumokat építsen a kormány? A lakást vásárló fiataloknak kell-e kedvezményes, ötszázalékos hitelt nyújtani, vagy pedig megfelelő és elegendő módon támogatja már így is a kormány a fiatalok lakáshoz jutását a csok plusszal?
  9. Maradjon-e a 13. havi nyugdíj?
  10. Helyesnek tartják-e a magyar emberek azt az elképzelést, mely szerint jövő évtől megduplázná a kormány a gyerekek után járó családi adókedvezményt, vagy pedig azt szeretné-e a többség, ha hazánkban is inkább a migrációt kellene támogatni ehelyett?
  11. Migráció: egyetértünk-e a kormány álláspontjával, avagy el kellene fogadnunk a brüsszeli migrációs politikát?

A kérdőíveket a megcímzett válaszborítékban december 20-ig várják vissza, az interneten szintén eddig a határidőig lehet válaszolni a feltett kérdésekre. 

Rovatok