Index Vakbarát Hírportál

Átlátszó: A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak a sajtónál nincs keresnivalója

2024. október 28., hétfő 15:45

Nyilvánosságra hozta a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó.hu tényfeltáró hírportálról készített vizsgálatát. A hivatal szerint a portál az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet folytat, ezzel súlyos károkat okozva Magyarországnak. A vizsgálattal kapcsolatban az Indexnek megszólalt az Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás, aki cáfolta a megjelenteket, és hozzátette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak semmi keresnivalója nincs a sajtónál.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal Az Átlátszó tevékenységének hatása a magyar szuverenitásra címmel jelentette meg a portálról készített átfogó vizsgálatát. A jelentésben szereplő állításokkal kapcsolatban szerkesztőségünk felkereste az Átlátszó.hu főszerkesztőjét, Bodoky Tamást, aki reagált a róluk megjelent jelentésre.

A portál finanszírozásával kapcsolatban a főszerkesztő elmondta,

hogy „tény, és soha nem titkoltuk”, hogy az első nemzetközi támogatójuk a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok volt 2012-ben.

Kiemelte, hogy abban az időszakban Soros György egy köztiszteletben álló üzletember volt, és „nagyjából mindenki” az ő alapítványához fordult, amikor támogatást szeretett volna az ötlete megvalósításához. Csak később vált a kormány közellenségévé az üzletember.

A támogatások eredetével kapcsolatban Bodoky elmondta, törekednek arra, hogy tisztában legyenek a támogatásaik eredetével. Hozzátette, hogy az egyik támogatójuk, a Fritt Ord, egy világszerte aktív, sajtószabadságot támogató alapítvány, az Ökotárs Alapítványnál uniós finanszírozású pályázatot nyertek, továbbá van amerikai hátterű támogatójuk is, mint például a NED.

A támogatásokkal kapcsolatban megkötött szerződéseikben megszabják, hogy a „a donornak nincs befolyása a tartalomra”. Majd aláhúzta, hogy az alapítványok csak olyan projekteket támogatnak, amelyek elnyerik a tetszésüket,

ezáltal „soha nem volt” tartalmi elvárása a támogatóknak a portállal szemben. 

A jelentésben többször is szereplő Asimov Alapítvánnyal, illetve az Átlátszónet Alapítvánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy amikor 2011-ben megalapították az Átlátszót, egy nonprofit kft.-t alapítottak. Majd miután kiderült, hogy nem gyűjthetnek szja 1 százalékot, szövetségre léptek az Asimov Alapítvánnyal, amely jogosult volt erre, később pedig megalapították az Átlátszónet Alapítványt, hogy tudják gyűjteni a bevételük mintegy felét jelentő 1 százalékos támogatásokat.

A főszerkesztő elmondta, hogy tanácstalanul olvasta azt az állítást, miszerint jelentős károkat okoztak volna. Elmondta, hogy azt nem tartja károkozásnak, ha egy korrupt politikust vagy egy közbeszerzéseket szabálytalanul megnyerő oligarchát ér „kár”. Kiemelte, hogy az általuk végzett újságírói munka közhasznú és közérdekű.

Arra vonatkozóan, hogy a portál a Sargentini-jelentés elkészítéséhez dokumentumok küldésével hozzájárult volna hozzá, Bodoky azt mondta, nem emlékszik konkrét adatszolgáltatásra, szerinte a nyilvánosan elérhető cikkeiket használták fel, illetve a véleményüket kérdezhették meg. Úgy gondolja, hogy a „jogállamiság és a korrupció problémájára” rávilágító jelentés okozott kárt Magyarországnak.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kiemelte, hogy az Átlátszó megtagadta az együttműködést a hivatallal. Ezzel kapcsolatban a Bodoky hangsúlyozta, hogy a Hivatalnak „nincs felhatalmazása” vizsgálatot indítani ellenük, mivel arról volt szó, hogy a választások befolyásolása és a kampányok finanszírozásának témáiban fognak vizsgálódni.

A sajtónál vagy egy antikorrupciós szervezetnél nincs keresnivalójuk

– mondta Bodoky

Majd hozzátette, függetlenül attól, hogy ők nem működtek együtt, a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak kötelessége lett volna megjelenés előtt elküldeni az Átlátszónak a jelentést. Ezt azonban nem tették meg, így javaslatokat sem tudtak tenni. „Én is most olvastam először fél órája, hogy mit hoztak össze” – mondta Bodoky Tamás.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint az Átlátszó súlyos politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) október 28-án tette közzé az Átlátszó.hu oknyomozó hírportálról készített vizsgálati jelentését. Az SZH még 2024. június 25-én indított – átfogó jellegű – vizsgálatot az Átlátszó tevékenysége kapcsán.

Összefoglalójukban kiemelik, hogy a portált üzemeltető nonprofit kft. ügyvezetőjét, egyben a portál főszerkesztőjét, Bodoky Tamást az SZH a vizsgálat megkezdéséről értesítette, majd átláthatóságra vonatkozó információk és dokumentumok átadására szólította fel. Emellett kiterjesztették a vizsgálatot az Átlátszónet Alapítványra is.

Szerintük a vizsgálat alapján megállapítható, hogy az „Átlátszó az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenységet folytat”. Mindezt azzal indokolják, hogy az európai parlamenti képviselő, Judit Sargentini által készített Sargentini-jelentés alapját az Átlátszó és más szervezetek által küldött jelentések adják, melyek „a magyar nyilvánosság által nem megismerhetők”.

Az SZH továbbá jelentésében megállapította, hogy az Átlátszó „összetett, több szervezetet érintő finanszírozása nem átlátható”. Hozzáteszik, hogy az Asimov Alapítvány és az Átlátszónet Alapítvány pénzügyi elszámolásai „helyenként zavarosak”. Majd megállapították, hogy a finanszírozás döntő része Soros Györgyhöz köthető.

Rovatok