Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid: Leszólt Lázár János, mert túl kellemetlen volt szembesülni a valósággal?

2024. október 28., hétfő 09:14

A MÁV szeptemberi menetrendszerűségi adatai még mindig nem nyilvánosak, ami Vitézy Dávid szerint azért lehet, mert túl nagy nyilvánosságot kapott, hogy történelmi mélységbe zuhant a vasúttársaság pontossága idén nyáron.

Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom vezetője közösségi oldalán emlékeztetett hétfő reggel, hogy október utolsó hete kezdődött, viszont máig nem nyilvánosak a MÁV szeptemberi menetrendszerűségi adatai.

A júliusi adatok 10, az augusztusi adatok 9 nap alatt nyilvánosak voltak, korábban is általában 7-10 napon belül közzétették az előző hónap adatait – most azonban 28 nap alatt sem sikerült közzétenni. Vajon miért? Leszólt Lázár János, mert túl kellemetlen volt szembesülni a valósággal?

– írta. 

Vitézy Dávid az új MÁV-vezér Indexnek adott interjúját is szóba hozta a posztban. Emlékeztetett, hogy Hegyi Zsolt október 14-én azt mondta: „módszertant pontosítanak” a késési statisztikákban. 

A volt főpolgármester-jelölt szerint úgy látszik, túl nagy nyilvánosságot kapott, hogy történelmi mélységbe zuhant a MÁV pontossága idén nyáron. „És ilyenkor mi a megoldás? Nem ám megrendelni a mozdonyokat, újra kiírni a visszaszívott járműbeszerzéseket, nem. Jön az új módszertan és a többhetes késéssel publikált adatok, hogy mire megjelennek, már ne legyen hírértékük” – tette hozzá. 

Vitézy szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a legutóbbi ismert adatok arról szóltak, hogy hónapról hónapra egész nyáron, júniusban, júliusban és augusztusban is történelmi mélypontot ért el, negatív rekordot döntött a MÁV pontossága, augusztusban pedig már a magyar InterCityk mindössze 32,8 százaléka volt csak pontos (azaz késett kevesebbet mint 5 perc). Hozzátette, ilyen rossz értéket soha nem rögzítettek még, mióta vezetnek menetrendszerűségi statisztikát a magyar vasúton.

Rovatok