A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a Belügyminisztérium rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások módosításáról. A rendelet alapján több olyan termék felhasználását is megtiltják a közétkeztetésben, ami allergiát vagy intoleranciát okozhat.
Még 2022 januárjában történt, hogy egy iskolai születésnapi tortázás után egy hétéves fiú életét vesztette az ételallergiája miatt. A szörnyű eset után az AllerGéniusz Egyesület javaslatot nyújtott be a közétkeztetés megreformálására. Céljuk az volt, hogy az iskolai menzákon ne készítsenek olyan ételeket, ami szezámot, dió- és mogyoróféléket tartalmaz. A javaslat nyomán a legnagyobb magyarországi közétkeztetési cég jelezte, hogy a velük kapcsolatban álló intézményekbe nem szállítanak allergéneket tartalmazó ételeket.
Csaknem három évvel később a Belügyminisztérium pedig törvénybe foglalta, hogy mik azok az összetevők, amiket tilos lesz a jövőben használni az iskolai konyhákon. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás pontos szövege:
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
A rendelet február 9-én lép életbe, ami azt is jelenti, hogy addig még lehet fogyasztani többek között diós tésztát, utána azonban végleg eltűnik a menzákról a gyerekek között is népszerű étel, ahogyan a húst sem lehet szezámmagos bundában megforgatni.