Index Vakbarát Hírportál

Emberekre is veszélyes fertőzéssel kell felvenniük a harcot a magyar gazdáknak

2024. november 26., kedd 13:35

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára egy videóban számolt be arról, hogy a magyar gazdáknak a tavalyi év után az idén is meg kell küzdeniük az emberekre is veszélyes aflatoxinnal. A szennyeződés súlyos problémákat okoz, de a Nébih irányításával és az élelmiszerlánc szereplőivel együttműködésben kezelni tudják a helyzetet.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára Dunaföldvárról, a Pannonia Bio telepe mellől jelentkezett be egy videóval, amelyben beszámolt arról, hogy a tavalyi év után a magyar gazdáknak idén is fel kell venniük a harcot az aflatoxinnal.

Az aflatoxin a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes mikotoxin, amit penészgombák termelnek, amelyek elsősorban a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támadják.

Ez az élelmiszerlánc minden szereplőjét érinti

– jelentette ki az államtitkár, majd hangsúlyozta, hogy a mikotoxinok közül az aflatoxin a legveszélyesebb.

Nobilis Márton kifejtette, hogy az ő feladatuk az, hogy biztosítsák a magyar családok számára a jó minőségű, magyar élelmiszert, ezért a Nébih folyamatosan ellenőrzéseket végez. Azonban szerinte a gazdákkal is foglalkozniuk kell, ezért az ellenőrzésekkel egy időben a magyar gazdálkodók versenyképességét is szeretnék támogatni, ezért javaslatokat tettek az élelmiszerlánc szereplőinek arra, hogy hogyan tudják ők is javítani a méréseiket.

Minden szereplőnek igazságos és biztonságos mérési folyamat jár

– magyarázta az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a gazdáknak van lehetőségük arra, hogy ellenmintát kérjenek.

Nobilis Márton a gazdák védelmének érdekében beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével, és arra kérte, hogy a NAK segítse a magyar gazdákat érdekeik érvényesítésében, különösen a felvásárláskori szerződéskötéseknél, ugyanis ott alakulnak ki a viták azzal kapcsolatban, hogy a termékük toxinos volt-e, vagy sem.

Nekünk az élelmiszer-biztonság szempontjából az a fontos, hogy egy mikrogramm toxin se kerüljön az élelmiszerekbe, takarmányokba

– tette hozzá.

Rovatok