A horvát és a szlovák karácsonyi vásárok kínálata bár szűkebb, mint a budapestieké, de bizonyos ételek akár 2-3 ezer forinttal is olcsóbbak, mint itthon. Az Index ellátogatott a pozsonyi és a zágrábi karácsonyi vásárokba.
A budapesti karácsonyi vásárok árairól már mindenki hallott, de a közelben lévő külföldi nagyvárosok ünnepi vásárairól keveset tudunk. Pedig érdemes akár Pozsonyba, akár Zágrábba ellátogatni, mivel a jó árak mellett ott is számos csodával találkozhat az ember.
A pozsonyi vásárban szinte mindent lehet kapni, amit itthon is: így lángost, kolbászt, kürtőskalácsot és sült húsokat is. A szlovák főváros vásárában a legnagyobb különbség a budapestihez képest, hogy sokkal szűkebb a kínálat a kifőzdéknél és a sütödéknél. Általában 5-6 fogás közül lehet válogatni, például sült malachúst, szlovák pecsenyét, hamburgert és kolbászféléket kóstolhatnak az arra járók. Szinte minden standnál lehet kapni sült kolbászt, ami árusonként eltérő, de nagyjából 8 euróért vásárolható (3200-3300 forint).
A Zágráb központi terén lévő vásáron a debreceni típusú kolbászt 4, illetve 4,5 euróért (1800-1900 forint) lehetett megvásárolni. Kürtőskalács és lángos nem kapható, helyette a Fritule nevű desszertet lehet kipróbálni. A Fritule lényegében egy minifánk, ebből egy kisebb doboz 5-6 euróba (2500 forint) kerül.
A horvát és szlovák vásárokban különbség még, hogy nincs pénztárcabarát menü úgy, ahogy a budapestiekben.