Index Vakbarát Hírportál

Három olyan városban kezdeményez előválasztást a DK, amelyekben a Momentum nem egyezkedne

2024. március 9., szombat 12:43

Három helyen is előválasztást kezdeményez a DK, miután úgy vélik, a Momentum veszélyezteti az ellenzék győzelmét.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője közölte, az ellenzék csak akkor nyerhet az önkormányzati választásokon, ha közös jelöltet indít.

„Jól ismerjük a Fidesz választási törvényét: ha az ellenzék nem egy közös jelöltet, hanem több külön jelöltet indít bárhol az önkormányzati választáson, akkor vereségre van ítélve, mert nem a többség győz, hanem a legtöbb szavazatot kapó jelölt” – fogalmazott Varju László, aki hozzátette, éppen ezért a fővárosban és a legtöbb vidéki városban több párttal is sikeresen egyeztettek a közös jelöltekről.

A Demokratikus Koalíció mostanra több ellenzéki párttal is átfogó együttműködési megállapodással rendelkezik az önkormányzati választásra, az MSZP és a Párbeszéd mellett megegyeztünk a Momentummal is. A fővárosi kerületek többségében és a magyar városok tucatjaiban közös jelöltben állapodtunk meg, kivéve Budafok-Tétényt, ahol az előválasztás jelentette a kompromisszumot

– mondta a DK képviselője, aki kiemelte, hogy három városnál azonban nem tudtak megállapodásra jutni, és ezeknél a Momentum akadályozza a folyamatot.

Van azonban 3 olyan város is az országban, ahol nem sikerült megegyezni a közös jelölt személyéről, a Momentum pedig az előválasztástól is elzárkózik. Ez a 3 város Győr, Szigetszentmiklós és Dunakeszi

– írta Varju, aki ezért már a nyilvánosságban kezdeményezi, hogy a Momentum ne zárkózzon el az előválasztástól, és hagyja, hogy az ellenzéki választók döntsenek a közös ellenzéki jelöltek személyéről Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin is.

„Arra kérjük a Momentumot, ne csak szavakban támogassák az előválasztást, hanem a gyakorlatban is! Tartsák magukat ahhoz, amit számtalan alkalommal elmondtak már a nyilvánosságban, miszerint előválasztás-pártiak. Ne féljenek a választók akaratától, adják az emberek kezébe a döntést, és legyen előválasztás Győrben, Szigetszentmiklóson és Dunakeszin!” – zárta közleményét Varju László.

Rovatok