Index Vakbarát Hírportál

A választásokkal összefüggő határidőre figyelmeztet a Nemzeti Választási Bizottság

2024. március 13., szerda 13:27 | aznap frissítve

Április 20-án 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos kereskedelmi televíziók és rádiók, amelyek az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni.

A határidőről tájékoztató közleményében a valasztas.hu oldalon az NVB elnöke, Sasvári Róbert és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Nagy Attila emlékeztetett: amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó és a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltató a június 9-ére kitűzött Európai Parlament tagjainak és az ugyanerre a napra kitűzött, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve az ugyanerre a napra kitűzött nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott általános választását megelőző kampányidőszakban biztosítani kívánja politikai reklám közzétételét, ezt a szándékát legkésőbb április 20-án 16.00-ig köteles közölni a Nemzeti Választási Bizottsággal – számolt be az MTI.

Külön kell megtenni a politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot az EP-választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi választásra.

A sajtótermékeknek március 20-án 16 óráig kell megküldeniük hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevőszéknek, amennyiben a kampányidőszakban politikai hirdetést kívánnak közölni. A politikai hirdetés közzétételére vonatkozó jognyilatkozatot is külön kell megtenni az egyes választástípusok esetében.

Felhívták a figyelmet arra: a bejelentési határidő a politikai reklám és a politikai hirdetés esetében is jogvesztő, azaz ha a médiatartalom-szolgáltató határidőben nem nyilatkozik az NVB, illetve az ÁSZ felé, a kampányidőszakban politikai reklámot, illetve politikai hirdetést nem tehet közzé.

Az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatban a bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, amely összesen nem lehet kevesebb 150 percnél.

A nemzetiségi választással kapcsolatban a bejelentésnek a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris, illetve a kizárólag interneten elérhető lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését kell tartalmaznia.

Sulyok Tamás köztársasági elnök tegnap hivatalosan is kiírta az idei önkormányzati és európai parlamenti választások dátumát. A választásokhoz kapcsolódó legfontosabb határidőket itt gyűjtöttük össze.

Rovatok