Index Vakbarát Hírportál

A DK–Momentum-pároson úszhat el a XII. kerületi előválasztás

2024. március 18., hétfő 16:02 | aznap frissítve

Nincs egyetértés az ellenzéki oldalon a XII. kerületben az előválasztás megtartásának szükséges politikai előfeltételeiről, és még a megoldás körvonalai sem látszanak. A DK az egyéni választókerületek elosztását gondolná újra, a Kutyapárt viszont ilyesmiről senkivel nem tárgyalna. Patt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az elmúlt héten minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy társelnökük, Kovács Gergely részt vehessen Budán a XII. kerületi előválasztáson. Az MKKP politikusa jó eséllyel szállhatna ringbe a korábban már be is harangozott, április 4 és 10-e között tartandó megmérettetésen, ám könnyen előfordulhat, hogy abból végül nem lesz semmi.

A baloldali ellenzéki pártok számára akkor vált különösen értékessé a kerület, amikor kiderült, hogy a jelenlegi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nem indul újra a tisztségért, így tehát a kerület irányítása könnyebben átvehető. A változásban érdekeltek jelöltjei:

Hajnal Miklós a kerület momentumos országgyűlési képviselője jelenlétében a leendő jelöltek között arról született február 27-én megállapodás, hogy a DK, a Kutyapárt és a Momentum is 2–2–2 körzetet kapjon (a 12-ből), ezenfelül pedig az előválasztáson győztes ellenzéki polgármesterjelölt dönthessen további 6 körzet indulójának személyéről, azaz ő (illetve az ő jelölőszervezete) állíthassa az ellenzéki listát. A civil szervezet jelöltjének sikere esetén a Momentummal vagy a Kutyapárttal való közös listaállításról dönthet Visi Piroska. Ezt az MKKP tagsága jóvá is hagyta, a Momentum elnöksége azonban nem döntött róla, mert Hajnal Miklós nem terjesztette elő.

Úgy tudjuk, ennek hátterében jelöltjük másik támogatójának, a DK-nak befeszülése állhatott, ugyanis Gyurcsány Ferenc pártja

KORÁNTSEM ANNYIRA BIZTOS FARKAS CSABA SIKERÉBEN, HOGY ÁLDÁSÁT ADJA A JAVASOLT MÓDSZERRE.

A konstrukció leginkább a Kutyapárt számára volt fontos, mert (győzelmük esetén) ebben látták a függetlenségük biztosítékát, nem mellesleg annak lehetőségét, hogy Kovács Gergely emberei alkothassák a testületi többséget. A DK azonban épp ezt szeretné elkerülni.

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek azt hangsúlyozta: alapvetően észszerű elvárás, hogy az előválasztás nyertese határozhassa meg választási győzelme esetén a testületi többség összetételét, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy április 13-a után a Civil Választási Bizottság már nem tart sehol előválasztást, tehát az azon való indulók személyéről már meg kellene helyben állapodni.

A Karácsony Gergely főpolgármester által is támogatott Farkas Csaba indulását egyelőre még lebegtetik, Kendernay János pedig csak akkor dönt részvételéről, ha rajta kívül legalább három másik aspiránsra is szavazhatnak az érdekeltek az előválasztáson. A XII. kerületben csak Kovács Gergely és Visi Piroska nyilatkozott arról, hogy elindul.

Az előválasztás azonban deklaráltan azt a célt szolgálja, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével, így két résztvevővel bohózat lenne lebonyolítani. Technikai értelemben sem lenne egyszerű kihagyni belőle a Momentumot, mivel magát az előválasztást lebonyolító szoftvert épp ők fejlesztik. (Éles helyzetben most hétvégétől vizsgázik a Budafok-Tétényben tartott előválasztáson.)

A DK szerint végtelenül antidemokratikus lenne, ha a kerületben a többi pártot kikerülve egyetlen személy dönthetne az egyéni választókerületek képviselőinek kétharmadáról.

A politikai patthelyzet kialakulásáért elsősorban a DK-t terheli a felelősség, és a feloldása sem látszik, mivel kétséges, hogy a hátralévő időben a kerületben jó pozícióban lévő Kutyapárttal létrehozható-e bármilyen, körzetekről, személyekről szóló ellenzéki háttéralku. Nagy Dávid, az MKKP pártigazgatója az Indexnek válaszolva ezt már korábban kategorikusan kizárta. Szavai szerint:

egy előválasztás esetén sem lesz semmiféle »bindzsizés« a többi párttal, nem egyeztetnek a megszerezhető pozíciók elosztásáról és a közös listáról sem.

Rovatok