Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely irreális feltételt szabott, és menekül

2024. március 21., csütörtök 14:26

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti vitát kezdeményezett, viszont Karácsony Gergely csak akkor vállalná ezt, ha Szentkirályi Alexandra visszalép az LMP által is támogatott közlekedési szakértő javára. Vitézy Dávid ezt menekülésnek tartja.

„Sajnálom, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehetetlen feltételeket támasztva próbál jó előre kibújni a főpolgármester-jelölti vita lehetősége elől. Arra hivatkozva hárította el a tegnapi kezdeményezésemet, hogy ameddig valamelyik jelölt vissza nem lép, ő nem szeretne vitára kiállni. Márpedig ez nem egy reális feltétel” – közölte Facebook-oldalán Vitézy Dávid, aki kedden jelentette be, hogy indul a főpolgármesteri tisztségért.

A budapestiek idén júniusban három érdemi ajánlat közül választhatnak: indul a kormányszóvivő, aki a Gellért-hegyről letekintve gyurcsányozik, de semmit nem mond Budapestről. Indul a jelenlegi főpolgármester, aki permanens ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampányt folytat a Városházáról, és akkor is a kormányra mutogat, amikor még a mai keretek között is lehetne előrelépni. És indulok én is, de velük ellentétben Budapestről, a városunk problémáiról és jövőjéről, a terveimről szeretnék beszélni ebben a kampányban, nem az unalmas pártpolitikai csatákat folytatni. A főpolgármester feltétele tehát valójában irreális, menekülés a vita elől

– fogalmazott Vitézy Dávid, hozzátéve: „a budapestieknek tartozunk azzal, hogy vitán is ütköztetjük az elképzelésünket a főváros jövőjéről és az elmúlt évek főpolgármesteri teljesítményéről. Magam részéről bármikor, bárhol készen állok a vitára, kettesben, hármasban vagy négyesben, Budán vagy Pesten, ülve vagy állva”.

Karácsony Gergely arra számít, hogy Szentkirályi Alexandra nem csinálja végig a kampányt, és visszalép Vitézy Dávid javára, ennek megtörténtéig várna a vitával is.

Karácsony Gergelynek eddig négy kihívója van az idei választásra: Vitézy Dávid mellett bejelentette indulását Szentkirályi Alexandra (Fidesz), Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok), valamint Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom).

A szakértők szerint példátlan mezőnye lesz a 2024-es önkormányzati választásoknak

A budapesti választások eddigi történetében még soha nem fordult elő, hogy egyszerre három, győzelemre valóban esélyes jelölt induljon el a főpolgármesteri székért.

Az új helyzetben rejlő lehetőségekről és konfliktusokról, illetve az aspiránsok egymáshoz fűződő viszonyáról Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, illetve Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója beszélt az Indexnek.

Nézőpont Intézet kutatási adatai alapján Mráz Ágoston úgy véli, Vitézy mindkét nagy szavazói táborból ugyanannyi potenciális szavazatot vihet el. Ringbe szállása ugyanakkor Karácsony Gergely számára lehet kellemetlenebb, mivel a fideszes kihívóval szemben neki volt eddig nagyobb esélye a győzelemre.

Arról, hogy Vitézy Dávid a Fidesz budapesti választóknak nyújtott B terve lenne, Mráz azt mondta: ez Karácsony Gergely narratívája, ezzel igyekszik saját veszteségeit csökkenteni, de a kampány fogja majd eldönteni, hogy sikeresen tolja-e be Vitézyt a Fidesz alá. Tényként szögezte le ugyanakkor, hogy a baloldalon is mérhető támogatottsága van a közlekedési szakembernek.

A Publicus Intézet vezetője ezzel szemben már a háromosztatú felállással sem ért egyet. Pulai András szerint Vitézy Dávid bejelentkezésével a képlet úgy áll, hogy a baloldalnak egy jelöltje van, a Fidesznek pedig kettő. A Fidesz szerinte nem talált jó jelölteket. Ennek kapcsán Kubatov Gábor Indexnek adott interjúját idézte fel, ahol a pártigazgató arról beszélt, hogy a Fidesznek sok kiváló jelöltje van. Csakhogy aki nyolc jó jelöltről beszél, annak valójában egy sincs – húzta alá.

Vitézy hivatalos jelölésétől a Fidesz elnöksége elzárkózott, így esett végül a választás Szentkirályi Alexandrára, aki viszont a Publicus korábbi (még bejelentés előtti) mérései szerint a Fidesz részéről szóba jöhető jelöltek közül is a lista alján szerepelt, a legrosszabban teljesített Karácsony Gergely ellenpár-relációjában.

AZÉRT ESHETETT A VÁLASZTÁS SZENTKIRÁLYIRA, MERT Pulai ISMERETEI SZERINT VAN NEM HIVATALOS KOORDINÁCIÓ VITÉZYÉKKEL,

és a budapesti közegben jelen lévő, de nem eléggé elkötelezett fideszes szavazók voksai csak a Fidesz volt közlekedési államtitkára révén gyűjthetők be, Szentkirályi ebben a vonatkozásban „beáldozható”.

Rovatok