Index Vakbarát Hírportál

„Műmacsó tempó” – Szentkirályi Alexandra Vitézy Dávidnak is beszólt

2024. április 4., csütörtök 08:36

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének határozott véleménye van a júniusi önkormányzati választáson induló politikai vetélytársról. Szentkirályi Alexandra „műmacsó tempónak” nevezte, hogy Vitézy Dávid szerint közte és Karácsony Gergely főpolgármester között dől el a júniusi főpolgármester-választás.

A júniusi önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszak hivatalosan április 20-án indul, már jó ideje megy a jelöltek között a politikai adok-kapok. 

A főpolgármester többször is utalt arra, hogy a budapesti városvezetésért vívott harcban fő kihívójának Vitézy Dávidot tartja. Karácsony Gergely korábban a főpolgármester-jelölti vitával kapcsolatban kijelentette, hogy szívesen vállalja, de megvárná, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépjen Vitézy Dávid javára, mert szerinte „akkor lesz egy fair verseny”. A főpolgármester azt is hozzátette, hogy szerinte a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje „nem fogja végigcsinálni ezt a kampányt”.

Vitézy Dávid, az LMP és a civilek listavezetője nem tartja reálisnak, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépjen, de úgy látja, hogy a felmérések szerint ő a legesélyesebb arra, hogy Karácsony Gergely kihívója legyen.

Szentkirályi Alexandra az ATV Híradó kérdésére fejtette ki a véleményét arról, hogy Vitézy Dávid szerint közte és Karácsony Gergely között dől el a júniusi főpolgármester-választás. 

Hagyjuk ezt a műmacsó tempót! Karácsony Gergely és Vitézy Dávid azt hiszik, hogy maguk között döntik majd el, ki a legjobb jelölt Budapest élére. Szerintem ezt a budapestiek döntik el

– fejtette ki a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. 

Az LMP is reagált Szentkirályi Alexandra kijelentésére. Mint írták: „A Budapestiek akkor tudnak dönteni, ha meghallgatták a főpolgármester-jelöltek ajánlatait, erre pedig a legjobb forma már a görögök óta a kulturált vita. Vitézy Dávid mindig készen áll, a Fidesz jelöltje tisztelje meg a jobboldali budapesti polgárokat azzal, hogy hajlandó ütköztetni az elképzeléseit” – emelték ki a közleményben.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy látja, hogy az új főpolgármester személyétől függetlenül is „egy jóval arányosabb eredmény” jöhet létre a fővárosi közgyűlésben.

Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője arra számít, hogy a fővárosi közgyűlésnek továbbra is ellenzéki többsége lesz. Abban viszont egyetértett Szikra Leventével, hogy „színesedik a kép, jóval színesebb, dinamikusabb politizálásra számíthatunk, mint jelenleg”.

A főpolgármesteri posztért összesen öten küzdenének meg a június 9-én tartott választáson, köztük: 

Rovatok