Index Vakbarát Hírportál

Kamuszocialistákat és vállalhatatlan döntést emlegetve mentek neki párton belülről az MSZP vezetésének

2024. április 12., péntek 11:46 | aznap frissítve

Az MSZP soproni szervezete olyan közleményben jelentette be feloszlását, amelyben határozott kritikát fogalmaznak meg a párt országos vezetésével szemben. A tagok a feloszlás után a pártból is kilépnek.

„Feloszlott az MSZP soproni szervezete, a tagok kilépnek a pártból. Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket, és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) polgármesterjelölti indításáról” – olvasható a közleményben, amelyet Széplaki Tamás helyi politikus tett közzé Facebook-oldalán.

Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartják, ezért támogatni sem tudják, állításuk szerint ezt többször elmondták, döntést hoztak róla, amiről az országos vezetés is tudott. „Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben” – szögezték le a soproni szervezet tagjai, konkrétan megnevezve az MSZP vezetőit is:

Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja. Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja. A munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamuszocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot.

A helyi politikusok szerint az országos elnökség többszöri kérésükre és jelzésükre sem volt hajlandó visszatérni „az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakciói határozzák meg. Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából, és ezért bármin és bárkin átlépnek”.

Hangsúlyozták, hogy „a szervezet feloszlatására azért került sor, mert a kialakult helyzet olyan súlyos becsület- és arcvesztést okozott volna a soproni szervezet tagjai körében, amit sem emberként, sem pedig politikusként nem tudunk és nem is akarunk elviselni.

Ezért nem maradt más választásunk, megőrizni önbecsülésünket és tisztességünket, ha már ez a párt vezetőinek nem sikerült. Bejelentjük: rajtunk kívül álló okok miatt, pártként nem tudjuk betartani a korábban már megkezdett helyi együttműködésben adott szavunkat a többi demokratikus párt és civil szereplők felé. Mindezért a szervezet feloszlik, tagjai pedig kilépnek az MSZP-ből”.

Bejelentették azt is, hogy Sovány Endrét, „civil és független polgármester-jelöltet, párttagság nélkül is, mint a frissen megalakult Szegfű-baráti kör, mindannyian támogatjuk”.

MSZP: A tárgyalásokon jóhiszeműen jártunk el, folyamatosan egyeztettünk

„Sajnálatunkat fejezzük ki azzal kapcsolatban, ami az MSZP Sopron és környéke helyi szervezetével történt” – válaszolta kérdésünkre a párt.

Az MSZP országos vezetése a tárgyalások során mindvégig jóhiszeműen járt el, folyamatosan egyeztetve a soproni szervezetünk elnökével. Ezeken az egyeztetéseken az MSZP elnöksége azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs a soproni helyi szervezetnek saját jelöltje, így nem láttuk akadályát, hogy helyben, a szövetségi megállapodásnak eleget téve, Jakál Adrienn önkormányzati képviselőt, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagját támogassuk, aki a 2021-es előválasztáson egyszer már a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltjeként - a helyi szervezet elfogadásával - mérettette itt meg magát

– fogalmazott lapunk érdeklődésére az MSZP, hozzátéve: „Természetesen vannak olyan városok, ahol viszonzásként a megállapodás értelmében a Párbeszéd támogat MSZP-s jelölteket”. A megállapodás értelmében 5 helyen támogatja az MSZP a Párbeszéd-Zöldek jelöltjét, a Párbeszéd-Zöldek pedig cserébe 28 helyen támogatja az MSZP-s jelölteket.

A párt kitért arra is, hogy „a szövetségi megállapodást követően a soproni szervezet vezetése korábbi sérelmekre hivatkozva mégsem találta támogatásra érdemesnek Jakál Adriennt, így beállt Sovány Endre civil polgármesterjelölt mögé. Ezt követően a soproni városi elnök - érezve saját felelősségét a kialakult helyzet miatt - lemondott pozíciójáról. A feloldhatatlan patthelyzet eredményeképpen a soproni vezetés úgy döntött, hogy feloszlatják közösségüket, amit sajnálunk”.

Végül hangsúlyozták, az országos vezetésben minden elkövetnek, hogy „rövid időn belül újra alakítsuk a Sopron és környéke helyi szervezetünket, ahová a korábbi tagokat és az új jelentkezőket is nagy szeretettel várjuk”.

Rovatok