Index Vakbarát Hírportál

Zajlik az előválasztás az V. kerületben

2024. április 15., hétfő 13:20

Hétfőn elstartolt Budapest ötödik kerületében az ellenzéki előválasztás, ahol két jelölt küzd meg azért, ki legyen az önkormányzati választásokon a belvárost vezető fideszes polgármester kihívója. Cikkünkben összeszedtünk minden lényeges információt a jelöltekről és a szavazás módjáról.

Április 15-e és 18-a között tartják az ellenzéki előválasztást az V. kerületben, ahol a választók arról dönthetnek, ki legyen a belvárost vezető fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester kihívója.

Ugyan korábban még több párt is önálló polgármesterjelölttel készült, végül azonban két jelölt mögé álltak be:

Kik szavazhatnak?

Mint azt az előválasztás oldalán írják, az előválasztáson azon V. kerületi lakosok szavazhatnak, akik állandó kerületi lakcímmel vagy 2024. február 11-e előtt kiállított tartózkodási hellyel rendelkeznek, és az önkormányzati választásig, azaz 2024. június 9-ig betöltik a 18. életévüket.

Hol lehet szavazni?

Az előválasztásra online, illetve személyesen is van lehetőség. Online ezen a linken lehet regisztrálni, míg személyesen 15–18. között reggel héttől este hatig az alábbi négy helyen:

  1. Kálvin tér (Kecskeméti u. sarok)
  2. Ferenciek tere (templom előtt)
  3. Szabadság tér (Október 6. u. vége)
  4. Falk Miksa utca (Szt. István krt. sarok)

Személyesen fényképes igazolvány és lakcímkártya bemutatása után lehet papíralapon szavazni, míg online e két okmány lefotózása után, az e-mail-cím megerősítése után tudják leadni a szavazatukat az arra jogosultak.

Sokáig úgy tűnt, nem is lesz előválasztás

Mint arról korábban írtunk, az V. kerületben már maga a jelöltállítás, illetve az előválasztás megszervezése is nehéz feladat volt,

hiszen sokáig veszélyben volt az előválasztás megtartása.

Eredetileg április 4–7. között tartották volna, azonban addigra nem sikerült kidolgozni az előválasztási szoftvert. 

Ezenkívül már a jelöltállítás során is voltak meglepetések. A Momentum az eredeti tervek szerint Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indította volna az V. kerületben, azonban ő végül visszalépett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által indított Juhász Péter javára – de miután a Momentum beállt az egykori Együtt pártelnöke mögé, az MKKP megvonta a támogatását, mert a protestpárt továbbra is távolságot szeretne tartani a parlamenti ellenzéki pártoktól.

Kovács továbbá azzal is megvádolta a Juhászt támogató Momentumot és a DK-t, hogy az V. kerületi szervezeteikből ki akarják zárni azokat az embereket, akik a párt hivatalos jelöltje helyett őt támogatják.

Rovatok