Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes állapotban a budai várfal, kemény üzenetet kapott a polgármester

2024. április 16., kedd 18:11

Az I. kerületben az elmúlt időszakban több zűrös ügy is napvilágot látott. Az önkormányzat jövőjéről Gelencsér Ferencet kérdeztük, aki a 2019-es önkormányzati választáson az 5. számú egyéni választókerületben szerzett mandátumot, és a kerület alpolgármestere is volt. A Momentum politikusa aláhúzta, a várfal továbbra is veszélyes állapotban van, és ez jól mutatja: vannak olyan ügyek, ahol nincs helye pártok közötti vitának.

Az első zűrös ügy tavaly derült ki: október közepén a rendőrség vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt indított büntetőeljárást, miután a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa azzal vádolta meg V. Naszályi Mártát, az I. kerület polgármesterét, hogy védelmi pénzt kért tőle. Majd kirobbant a sajtóháború: a polgármester februártól nem nyilatkozik a kerületi önkormányzat lapjának.

Arra is fény derült, hogy az I. kerület Budavári Önkormányzat tavaly kötött egy biztonságtechnikai szerződést szoftverek beszerzéséről, illetve karbantartásáról. A szakértők szerint ebben a havi szolgáltatás is meglepő, de a hasonló feltételekre vonatkozó árajánlat alapján a szerződés jelentősen túlárazott lehetett. Az Index minden esetben kereste – üzenetben, telefonon és e-mailben – a polgármestert, illetve az önkormányzatot. Egyedül a Ruszwurm-ügyben válaszoltak a megkeresésre. (Később annak ellenére, hogy a válaszukat változtatás nélkül közzétettük, propagandának minősítették a cikkünket.)

Így elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megkeressük a Momentum országgyűlési képviselőjét, Gelencsér Ferencet, aki a 2019-es önkormányzati választáson a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület közös jelöltjeként az I. kerületi 5. számú egyéni választókerület mandátumát nyerte el. Az ellenzéki képviselő készségesen válaszolt a kerületet érintő minden kérdésünkre.

Pedig Budapesten vannak kiváló példák

„Napjainkban rettenetesen nehéz ellenzéki polgármesternek lenni. Ez különösen igaz Budapesten. Az országos politika – szerintem helytelenül – leszivárog a települési politikába. Kiváltképpen az olyan kerületekben, amelyekben a kormány számára presztízsértékkel bír a lokációjuk – ilyen az I. kerület –, vagy a személyi kapcsolatok miatt, amire jó példa az V., valamint a VIII. kerület – ami kifejezetten fontos Rogán Antalnak és Kocsis Máténak” – kezdte az Indexnek Gelencsér.

Az országgyűlési képviselő szerint ennek ellenére Budapesten vannak kiváló példák arra, miként válhat valaki polgármesterként minden kerületi lakó városvezetőjévé, párthovatartozástól függetlenül. Így betöltve a polgármesteri szerep eredeti funkcióját. „Ilyen személynek tartom Soproni Tamást a VI. kerületben vagy Őrsi Gergelyt a II. kerületben.” De Gelencsér Ferenc szerint ők üdítő kivételek és nem szabályok, és az I. kerületről sem mondható el, hogy sikerült erős imidzset kiépíteni. A képviselő szerint ennek jelentős oka, hogy

sokszor úgy tűnhetett, a polgármester nem ismeri a kerület szociokulturális összetételét, nem a budaiaknak, nem a budaiakért politizál. 

„Ennek egyik legerősebb megjelenése a vári lakások körül kialakult végtelenül káros és elhúzódó politikai vita. Az olykor generációk óta itt élő polgárok jogosan várták, hogy az otthonaik, amelyek kimaradtak a kilencvenes évek privatizációjából, végre magántulajdonba kerülhessenek.”

Gelencsér Ferenc szerint óriási tévedés, hogy a várban csak „NER-lovagok élnek. Az itt élő több mint 2000 fő között valóban feltűnik Bayer Zsolt, Rákay Philip vagy épp Palkovics László, azonban a lakosság túlnyomó részének semmi köze a NER-hez, mindazonáltal erős polgári öntudattal bírnak.” Szerinte ugyanúgy fontos helyi identitásképző elem a Tabán-fesztivál, amelynek a polgármester – egy erősen eltúlzott és félreértelmezett zöld narratíva mentén – hadat üzent.

A Momentum országgyűlési képviselője az Index megkeresésére leszögezte, az I. kerületben talán unikális módon rendkívül szoros a kapcsolat a Momentum, az LMP, az MSZP és a DK helyi tagjai és vezetői között. „2019 óta partnerként és nem riválisként tekintünk egymásra. Igaz, a választások alatt a pártok versengő magatartást folytatnak, de ezzel nincs probléma – az ellenfél nem ellenség. Ez annak is köszönhető, hogy 2019 és 2022 között alpolgármesterként rendszeres egyeztetést folytattam a kollégáimmal.”

Gelencsér Ferenc úgy véli, ez jelenleg hiányzik a vezetés mentalitásából. Egy hatpárti koalíciót összetartani rendkívül nehéz feladat. Ennek a hat pártnak, pláne helyi szinteken, olykor markánsabb ideológiai különbségeik vannak, mint a vezetői szinteken. Éppen ezért a rendszeres eszmecsere elengedhetetlen és nem megspórolható politikai aprómunka.

De akkor miért támogatják?

„Amikor 2022-ben az országgyűlésben folytattam a munkámat, egy 9-5 arányú, ellenzéki többségű testülettől búcsúztam el. Tény: a 2022-es választási vereséget követő apátiában az időközi választást a kerületben az ellenzék elvesztette. A két korábbi jobbikos, valamint LMP-s képviselő – előbbieknek tényszerű, utóbbinak áttételes – kiugrása az ellenzéki összefogásból abból adódik, hogy távozásom után az egyeztetési folyamatok már nem voltak ilyen gördülékenyek” – összegezte Gelencsér Ferenc, majd kiemelte:

ERŐBŐL, EGYMÁSRA FIGYELÉS NÉLKÜL PEDIG CSAK IDEIG-ÓRÁIG LEHET POLITIZÁLNI. ENNEK AZ EREDMÉNYÉT LÁTJUK AZ UTÓBBI MÁSFÉL ÉVBEN.

Ennek ellenére a Momentum logója a regnáló polgármester mellett lesz, a megállapodás elérése azonban rendkívüli nehézségekbe ütközött. „A négy párt (DK–LMP–Momentum–MSZP) többször próbálta egy konszenzusosan elfogadott megállapodás-tervezetbe bevonni 5. jelölő szervezetként a Párbeszédet, de e téren falakba ütköztünk.” A Momentumnak aggodalmai vannak a tekintetben, hogy ez végül ahhoz vezethet, hogy nem lesz teljes egység az induláskor.

Ugyanakkor Gerencsér Ferenc leszögezte, ez leginkább akkor fordulhat elő, ha valamelyik jelölőszervezet úgy érzi, méltatlan pozícióba került. A Momentum nem tervez más jelöltet indítani. „Az I. kerületben 21 évnyi állampárti vezetés után jött el a változás. Elemi érdekünk, hogy az I. kerület a szabad kerületek egyike maradjon, amelyiket nem egy központi pártiroda utasításai szerint vezetnek, hanem demokratikus konszenzuson keresztül” – mondta Gelencsér Ferenc.

Index-értesülés

Az Index értesülése szerint a napokban külön egyeztetett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely V. Naszályi Márta jövőjéről. Gelencsér Ferenc ezt nem tudta megerősíteni, de úgy tudjuk, végül született megállapodás. „Nagyon rezgett a léc V. Naszályi Mártának, egyszerűen többen látják már, hogy alkalmatlan” – mondta az informátorunk, aki szerint Karácsony Gergely kellett ahhoz, hogy a polgármester támogatása mögött valamilyen konszenzus kialakuljon.

A pártok megállapodtak a képviselőjelöltek személyéről és a listáról. A pártok azt képviselték, hogy a polgármester ne kapjon helyet a listán, és a Párbeszéd sem indíthatott volna egyéniben jelöltet. Ezt írta felül a Gyurcsány–Karácsony-megállapodás, így az LMP-től elvették a körzetét, és ki is szálltak az összefogásból. Végül a körzetet a Párbeszéd kapta.

Rengeteg a botrány V. Naszályi Márta körül

Zárásként Gelencsér Ferenc élesen értékelte, hogy a sorozatos botrányok hogyan köthetőek V. Naszályi Mártához. Szerinte a választók a hírekből tájékozódva kialakítanak egy percepciót a politikusokról, attól függetlenül, hogy azok igazak-e vagy sem. Nem haszontalan, ha a politikusról az a nézet alakul ki, hogy integratív, van víziója és ért ahhoz, amit csinál.

A korábbi polgármesterről, az állampárti Nagy Gábor Tamásról például számtalan ügyet hoztam nyilvánosságra alpolgármesteri mandátumom során.

Gelencsér Ferenc szerint ilyen volt a hivatal éjszakai kipakolása, az 1 forintos vári parkolás ügye, vagy éppen a Széchenyi Bank és a Red Bull Air Race kapcsán felmerült hűtlen kezelések. Majd a képviselő hozzátette, hogy egy polgármestert erősíteni tudnak a különböző fejlesztések és a kerületben lévő általános rend és tisztaság érzete, hiszen végül is a választópolgárok azért választanak meg egy városvezetőt, hogy a lakókörnyezetük rendezett legyen.

Az sem árt, ha a polgármester személyes karizmája kompenzálja azt a tényt, hogy ellenzéki városvezetőnek lenni a NER 14. évében hihetetlenül nehéz. „De nem mindenki Soproni Tamás vagy Őrsi Gergely. Hogy ez az I. kerület polgármesterének mennyire sikerült, arról a választók majd döntenek június 9-én.” Gelencsér Ferenc pár példát is említett: a Vérmező fejlesztése, amiért rengeteget küzdött, még ha lassan is, de halad.

A várfal azonban továbbra is veszélyes állapotban van, aminek a felújítása minden itt élő elemi érdeke, és egy olyan ügy, ahol nincs helye pártok közötti vitának. Továbbá nem célszerű a helyi identitás szempontjából fontos, szimbolikus kérdésekben a lakossági állásponttól eltérő pozíciót felvenni. Hibának tartom, ahogyan a Ruszwurm körül kialakult vitát kezelték, hiszen a Ruszwurm egy közel 200 éves intézmény.

Végezetül hozzátette: „a családomnak még megvan Lili néni eredeti Ruszwurm-krémesének receptje. Ezzel könnyen lehet, hogy nem vagyok egyedül, hiszen a vár sok szempontból olyan, mint egy falu, mindenki mindenkit ismer. Ugyancsak elhibázottnak tartom a Borsos-ház körül kialakult, felesleges, ki nem kényszerített hibát.”

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok