Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elárulta, mi következő ciklusának kiemelt projektje

2024. április 19., péntek 15:29

Komoly vitát követően a BKIK Nagyvállalati Klubjában megrendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői együttműködési hajlandóságukról biztosították egymást a főváros fejlesztési terveit illetően. A beszélgetésen különösen a főváros közlekedésszervezését illetően hangzottak el kemény kritikák. A jelenlegi főpolgármester kiemelt céljaként említette a Nagykörút üzleteinek rehabilitációját, amelyben számít a gazdálkodó szervezetek szakmai partnerségére a szükséges kiszolgáló logisztikai forgalmi rend kidolgozásában.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az esedékes önkormányzati választások előtt meghívta a főpolgármester-jelölteket a főváros fejlesztéseivel kapcsolatos elképzeléseik megismerésére. A BKIK Nagyvállalati Klubjának vendégeként Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester bevezetőjében felvázolta a budapesti nagyvállalatok vezetőinek, hogy milyen kihívásokkal találta magát szemben jelenlegi ciklusában, és az eddigi tapasztaltok szerint milyen irányban kívánja továbbfejleszteni a várost megválasztása esetén.

Külön kiemelte, hogy a hazai GDP harmninchét százalékát adó Budapest nem kezelhető külön az agglomerációtól sem gazdasági, sem városrendezési, sem közlekedési szempontból.

A klubesemény résztvevői a BKIK és a szakmai társszervezetek korábbi állásfoglalásában meghatározott markáns kritikák kapcsán beszélgettek a főváros közlekedésszervezésében tapasztalt kérdéses és megvitatandó tényezőkről, a lehetséges megoldásokról, valamint a gazdasági szereplők szükségszerű bevonásáról az előkészítési folyamatba – áll a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közleményében. 

Karácsony Gergely kiemelt projektje

Az eszmecsere alatt előkerült a kerékpársávok helyzete, a smart city megoldásokban rejlő lehetőségek, a meglévő és tervezett Duna-hidak kulcsfontosságú szerepe az agglomerációs forgalomban, a metróvonalak, különösen az M4-es meghosszabbítása és a fonódó villamoshálózat bővítése az agglomerációs gépjárműforgalom csökkentése érdekében, valamint a dunai turistahajózási rend elkezdődött újratervezése. Karácsony Gergely következő ciklusának kiemelt projektjeként említette, hogy

a Nagykörutat egy élhető városi térré tegyék, és újra életet varázsoljanak a jelenleg többnyire pangó vagy üres üzlethelyiségekbe.

Ahhoz, hogy a Nagykörúton legyenek jól működő szolgáltatások, nem az egyéni gépjárműforgalmat preferáló, hanem a helyi vállalkozásokat kiszolgáló logisztikai célú forgalomra van szükség. A jelenlegit újragondoló és korrigáló közlekedési rend kialakításában ajánlott a főpolgármester partnerséget a jelen lévő kamaráknak, cégek vezetőinek.

A résztvevők közlekedésszervezésre vonatkozó kérdéseit összegezve Nagy Elek, a BKIK elnöke kiemelte, hogy a Mobilitás 2030 terv alapkoncepciója, céljai részükről teljes mértékben támogathatóak. Amit hiányolnak, hogy a levont következtetések milyen vizsgálatokon alapulnak, illetve milyen hatástanulmányok következményei, ugyanis azok egy jó részével a budapesti agglomeráció két gazdasági kamarája és a csatlakozó vállalkozói szervezetek nem tudnak azonosulni.

A konstruktív párbeszédet hiányolják

Az érintett résztvevők hiányolják továbbá a konstruktív párbeszédet. Nagy Elek arra kérte a főpolgármestert, hogy a gazdasági szereplők számára is biztosítsanak olyan platformot, kommunikációs csatornát, ahol elmondhatják és megvitathatják a hivatásforgalom szakmai igényeit is egy átfogó és kiegyensúlyozott megvalósítási megoldás kidolgozása érdekében. A főpolgármester ígéretet tett, hogy a kölcsönös kommunikáción javítani fognak.

A résztvevők kiemelték, hogy a vállalkozásokra két választási ciklus között van igazán szüksége a fővárosnak, hiszen ezek a szereplők biztosítják, hogy működni tudjon a város. A vállalkozókban olyan partnerre találhat a városvezetés, akik munkáltatnak, szolgáltatnak, részt vesznek a város üzemeltetésében és van véleményük, amit jól strukturálva és 4-5 súlyponti kérdésbe rendezve fel lehet használni a város gazdaságfejlesztési programjában.

A BKIK közel egy éve indította el Nagyvállalati Klubját azzal a céllal, hogy exkluzív platformot biztosítson a budapesti gazdasági élet meghatározó közép- és nagyvállalatai számára, ahol a cégek első számú vezetői találkozhatnak a gazdaságpolitika kiemelt irányítóival, kormánytagokkal és fővárosi, illetve kormányzati képviselőkkel. A klub soron következő eseményeire meghívták Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölteket is, hogy a résztvevő cégvezetők megismerhessék programjaikat, elképzeléseiket Budapest fejlesztéséről.

Rovatok