Index Vakbarát Hírportál

Itt a főszereplők névsora, köztük dőlnek el a nagy kérdések nyáron

2024. május 9., csütörtök 10:38

Június 9-én az európai parlamenti mellett önkormányzati választások is lesznek Magyarországon, az induláshoz szükséges ajánlásokat május 6-án 16 óráig kellett leadni. Összegyűjtöttük, hogy a vármegyeszékhelyek szavazólapjaira kik kerülhetnek fel polgármesterjelöltként.

A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább háromszáz, a százezernél több lakosú településeken legalább ötszáz ajánlást kellett összegyűjteniük, a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra volt szükség a május 6-i 16 órás határidőig.

A budapesti főpolgármester-jelöltek:

A fővárosban, bár hivatalos jelölőszervezetként nem szerepel a neve mellett, de Karácsony Gergely újrázását támogatja a Momentum is.

Pécs (Baranya vármegye):

Kecskemét (Bács-Kiskun vármegye):

Békéscsaba (Békés vármegye):

Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye):

Miskolcon sokáig úgy tűnt, hogy újra ringbe száll a hivatalban lévő polgármester, Veres Pál, akinek személye idén már megosztotta a 2019-ben őt támogató, együttműködő ellenzéki pártokat. Veres Pál április elején jelentette be, hogy nem indul újra a tisztségért.

Szeged (Csongrád-Csanád vármegye):

Székesfehérvár (Fejér vármegye):

Óriási verseny Győrben és Egerben

Győr (Győr-Moson-Sopron vármegye):

A győri ellenzék több szereplője előválasztást javasolt a közös polgármesterjelölt kiválasztása érdekében, amiből kisebb üzengetés is kialakult köztük és az LMP között, előválasztást végül nem tartottak. Bonyolítja a győri képletet Borkai Zsolt visszatérési kísérlete, aki kormánypárti polgármesterként a jachtos botránya után még megnyerte 2019-ben a választást, majd lemondott tisztségéről. Idén már egyesületi színekben térne vissza a városvezetői pozícióba.

Debrecen (Hajdú-Bihar vármegye):

Eger (Heves vármegye):

Egerben 2019-ben Mirkóczki Ádám még ellenzéki támogatással nyert, de a volt összefogás szereplői közül többen is azzal vádolják a városvezetőt, hogy túl közel került a kormánypártokhoz.

Szolnok (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye):

Tatabánya (Komárom-Esztergom vármegye):

Salgótarján (Nógrád vármegye):

Kaposvár (Somogy vármegye):

Nyíregyháza (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye):

Szekszárd (Tolna vármegye):

Szombathely (Vas vármegye):

Veszprém (Veszprém vármegye):

Zalaegerszeg (Zala vármegye):

Az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat június 9-én tartják Magyarországon.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok