Index Vakbarát Hírportál

Újabb Publicus-mérés: Karácsony Gergely akkor is nyer, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalép

2024. május 21., kedd 07:03 | aznap frissítve

Azt állítja a Publicus Intézet, hogy magabiztosan vezet Karácsony Gergely a főpolgármester-jelölti versenyben. A kutatóintézet szerint a regnáló főpolgármester győzelme még akkor is csaknem biztos, ha Vitézy Dávid vagy Szentkirályi Alexandra visszalépne a küzdelemből egymás javára.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum főpolgármester-jelöltje magabiztosan vezet a jelöltek versenyében a Publicus Intézet felmérése szerint.

A június 9-i önkormányzati választáson az összes megkérdezett 46 százaléka szavazna rá. 

Vitézy Dávid, az LMP és civilek jelöltje 23 százalékos támogatottsággal követi Karácsonyt, a kormánypárti Szentkirályi Alexandra a megkérdezettek 19 százalékának szavazatára számíthatna, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben induló Grundtner András pedig 3 százalékban bízhat – írja a Népszava.

A Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055 fő telefonos és online hibrid megkérdezésével május 6-a és 10-e között készült felmérés szerint Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a bizonytalanok táborából 27, illetve 29 százalékos támogatásra tehet még szert, ami Szentkirályi Alexandra lemaradását tovább növelheti, akire a bizonytalanok közül 4 százalék voksolna.

Karácsony Gergely győzelmét a felmérés szerint az sem veszélyeztetné, ha – ahogyan azt többen lehetséges forgatókönyvnek tartják – két nagy riválisának egyike visszalépne.

Amennyiben Szentkirályi Alexandra kiszállna a versenyből, akkor 47 százalékra számíthatna Karácsony Gergely, míg Vitézy Dávidnak 36 százalékot jósolnak. A felmérés szerint a Fidesz–KDNP jelöltjének visszalépése esetén a fideszes szavazók jó része, 63 százaléka hajlandó lenne Vitézyt támogatni. Ez a helyzet Magyar Péter Tisza Pártjának szimpatizánsait erősen megosztaná, 53 százalékuk adná voksát Karácsonynak, 40 százalékuk pedig Vitézynek.

A jelenlegi főpolgármesternek még simább győzelmet jelentene Vitézy visszalépése, a Publicus ebben a felállásban 53 százalékos támogatottságot mért neki, míg Szentkirályi csupán 25 százalékra „erősödne” Vitézy hátralépésével. A fideszes jelöltre a Tisza Párt támogatóinak mindössze 7 százaléka voksolna.

A kutatóintézetet korábban is zavaros eredményekkel vádolták  

A Magyar Nemzet korábbi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Publicus Intézet május eleji közvélemény-kutatása zavaros ábrákat, lehetetlen számokat tartalmazott, miután a biztos szavazó pártválasztókhoz sorolták a bizonytalan szavazókat is.

A Népszava grafikonjában 115 százalékra nőtt a pártok támogatottságának összessége, a Publicus honlapján megjelent ábrán 101 százalék lett a kategória végeredménye.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető, stratégiai igazgatója korábban Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy az intézet nem kutatott 115 százaléknyi pártot, hanem a Népszava egyik ábrájába csúszott be egy sajtóhiba. „Összekeveredett egy oszlop és egy felirat. Előfordul ilyen, azért sajtóhiba, hogy a sajtóban legyen” – írta korábbi posztjában.

A Publicus tavaly novemberben megjelent felmérése is problémás volt a Magyar Nemzet szerint. Akkor a kutatóintézet adatai azt mutatták, hogy a magyarok többsége elfogadhatatlannak tartotta Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai találkozóját, a Magyar Társadalomkutató szerint a megkérdezettek többsége helyeselte a két ország vezetőjének találkozását, és a magyarok többsége nem kötötte össze a találkozó tényét az agresszió támogatásával.

A Putyinnal történt találkozót a Publicus kutatásának adatai alapján 52 százalék nem – vagy „inkább nem” – tartotta elfogadhatónak, míg a megkérdezettek 35 százaléka szerint elfogadható volt. A Magyar Társadalomkutató felmérése szerint a magyarok többsége – 50 százalék – szerint helyes, hogy Orbán Viktor elfogadta az orosz elnök meghívását, és ennél kevesebben – 38 százalék – gondolták úgy, hogy ez inkább helytelen döntés volt.

Rovatok