Index Vakbarát Hírportál

Benézhettünk a féltve őrzött kulisszák mögé, így zajlanak a választási előkészületek

2024. május 22., szerda 13:06

A budapesti ANY Biztonsági Nyomdában a terveknek megfelelően haladnak a választási előkészületek, több mint 33 millió szavazólapot nyomtatnak a június 9-i dupla voksolásra. A gyártósoron Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, valamint Zsámboki Gábor, a nyomda vezérigazgatója vezette körbe az újságírókat.

Zsámboki Gábor azzal nyitotta a bejárást, hogy régóta készülnek a feladatok elvégzésére a beszerzésekkel, az alapanyag biztosításával, a technológiával és a személyzettel. Nagy Attila hangsúlyozta, a munka dandárjához érkeztek, több vármegye összes szavazólapját már kinyomtatták. Az egy napon tartandó önkormányzati, valamint európai parlamenti választás komoly kihívás elé állítja a választási igazgatásban dolgozókat és a nyomda munkatársait is, de a választási eljárás eddigi feladatai rendben zajlottak.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke néhány adatot is elárult:

Megyénként, településtípusonként eltérő mennyiségű szavazólapot kapnak a választópolgárok, erre a választási igazgatás többféle módon készült. Különböző színű keretet kaptak az eltérő szavazólapok, ezzel a választópolgárok és a szavazatszámláló bizottságok munkáját segítik.

33 millió szavazólap

A legtöbb szavazólapot egy választópolgár a fővárosban kaphatja, ahol akár összesen nyolc papíron is lehet ikszelni. A szavazólapok mérete a jelöltek számától függ, az egyéni jelölteket felsoroló szavazólap Tiszaburán lesz a legnagyobb, 51 névvel.

Összesen több mint 33 millió szavazólapot gyártanak le, ebből több mint 24 millió a helyi önkormányzati választásokra készül.

Ennek a költségei körülbelül 3,5 milliárd forint körül lesznek, az összeg nem csak a nyomtatást tartalmazza, az együttműködés keretében zajlik a szavazólapok terítése, a biztonsági elemek, az informatikai rendszer működtetése, valamint a nyomda állítja össze az egyéb szavazóköri kellékeket, például a dobozokat is.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok