Index Vakbarát Hírportál

„Lópici Gáspár” csavart egyet a kampányon: a tatai fideszes jelölt óriásplakátját Táton rakta ki

2024. május 28., kedd 11:57

A plakát az utca hírmondója, s bár a klasszikussá vált Keménykalap és krumpliorr című filmben Lópici Gáspár plakátragasztó azt kéri a gyerekektől, hogy ne szaggassák le, a bemutatott Komárom-Esztergom vármegyei példa azt mutatja, hogy van olyan választási plakát, amit célszerű lenne a nagyobb zavar elkerülése érdekében mielőbb leszedni.

Komárom-Esztergom vármegyében bő 40 kilométer választja egy egymástól Tata és Tát városát. Míg előbbinél a Fidesz regnáló polgármestere, Michl József kampányol nagy erőkkel az újrázás érdekében, addig a tőle keletre fekvő Táton a független Túri Lajos polgármester küzd majd meg egy másik független polgármesterjelölttel június 9-én.

A politikával nem túl szoros viszonyban lévő tátiak néhány hete arra lettek figyelmesek, hogy településükön egy új polgármesterjelölt óriásplakátja tűnt fel. A Tát határát jelző táblától csupán 150 méterre hatalmas felületen hirdeti magát Michl József.

A rajta feltüntetett szöveg egyértelművé teszi a hibás helyszínválasztást, mivel a politikus az élhető Tatáért kampányol, az Indexnek pedig egy választási szakértő megerősítette, hogy egy választópolgár csak egy településen jelöltetheti magát polgármesternek.

Lassan 20 éve vagyok táti lakos, minden választáson voltam szavazni, a mostani felhozatalt is ismerem, dobálják be a szórólapokat a postaládákba. Eddig függetlenként induló jelöltek voltak, elsőre az volt a szokatlan, hogy eddig nem láttam fideszes plakátot a városban

– mondta egy ott lakó férfi, aki egyébként ismeri a fontosabb helyi közszereplőket, ezért fel is tűnt neki, hogy nem is táti jelölt van a képen. 

A közösségi oldalakon több helyi lakos jelezte, hogy nem sikerült eltalálni a plakát megfelelő helyét, de elképzelhető, hogy sok olyan választópolgár lesz, akik majd keresni fogják az új fideszes jelöltet az íveken. Többen ugyanis  akik nem állnak meg az út mellett és nem nézik meg tüzetesebben a plakátot – azt hihetik, hogy amit látnak, az a valóság, hiszen ki van plakátolva.

Minek ment oda?

De vajon hogyan kerülhetett Tátra Michl József plakátja? Az ok egyszerű. A Holló Színház Érdekes adatok című jelenetében szereplő fenyő és fény esete írja le legplasztikusabban, mi történik, ha valaki egy alfabetikus listából dolgozik. 

Táton az Indexnek azt mondták, a plakát felragasztója valahogyan összekeverhette a listájában szereplő Tát és Tata városokat.

Amikor az eset szóba került a közösségi oldalon az egyik táti csoportban, akkor valaki meg is jegyezte, hogy ezek után felkészül további három település: Baj, Bajna és Bajót.

A táti jelölteknek nem lenne ilyen nagy plakáthely megfizetésére pénzük, nincs is más választási óriásplakát a településen, ráadásul a Fidesz nincs is jelen a helyi választási küzdelemben – hangsúlyozta Keil István, Tát alpolgármestere, hozzátéve, hogy már felvették Tata vezetőjével a kapcsolatot.

Megkeresésünkre Michl József, tatai polgármester azt közölte, hogy tud az esetről, amit úgy kommentált, hogy

természetesen tévedésből került ki oda, tájékoztattam ezzel kapcsolatban az illetékeseket.

A szóban forgó plakát viszont már lassan három hete ott van, de eddig senkit sem érdekelt annyira, hogy le is szedjék. 

(Borítókép: Ambrus Balázs / Index)

Rovatok