Index Vakbarát Hírportál

Közpénzből kampányolhatott, elmarasztalták az ellenzéki polgármestert

2024. május 29., szerda 10:47

Nem jogerősen elmarasztalták Szaniszló Sándort, Pestszentlőrinc–Pestszentimre polgármesterét, mert közpénzből kampányolhatott.

Közpénzből, önkormányzati felületeken kampányolt Szaniszló Sándor. A Fővárosi Választási Bizottság ezért elmarasztalta őt és önkormányzatát – írja a Mandiner.

A bizottság megállapította: jogsértés történt, mert önkormányzati felületeken és a kiadványon, valamint óriásplakátokon keresztül közpénzből futott a polgármestert népszerűsítő kampány. A választási bizottsághoz egyébként a kormánypártok polgármesterjelöltje, Ughy Attila fordult panasszal emiatt.

A fideszes politikus azt kifogásolta, hogy a kerületben egy olyan kiadványt kezdtek el terjeszteni a lakosok között – címlapján Szaniszló Sándor látható kampányszlogenjével –, amelyben a regnáló városvezető és támogatói, jelenleg valamilyen önkormányzati választott vagy egyéb tisztséget betöltő politikustársai által felvázolt jövőképek találhatóak.

Az újság impresszumából azt derítették ki, hogy kiadója a helyi, XVIII. kerületi önkormányzat. Ughy panaszában hangsúlyozta, hogy álláspontja alapján az önkormányzatnak egy választási kampányban, de különösen a helyi önkormányzati képviselők és vezetők választásakor meg kell őriznie a semlegességét, és saját felületein, közpénzből jogszerűen nem népszerűsíthet egyetlen jelöltet vagy jelölőszervezetet, akkor sem, ha polgármesterjelöltként újra induló hivatalban lévő városvezetőről vagy az egyéni képviselőjelöltként induló hivatalban lévő alpolgármesterről, tanácsnokról, önkormányzati képviselőről, részönkormányzati elnökről van szó – írja a Mandiner.

A fideszes jelölt álláspontja szerint a korábbi plakátok helyére kirakott

újabb hirdetések kétséget kizáróan alkalmasak arra, hogy a hivatalban lévő polgármestert jelöltként is népszerűsítse.

Szaniszló Sándor ezen kívül egy önkormányzati felületen is kampányolt, ahol szintén jogsértés történhetett. A Fővárosi Választási Bizottság szerint Szaniszló polgármesterjelölti kampánytevékenysége megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés c) és e) pontjában foglalt, jelöltek, jelölőszervezetek esélyegyenlőségére és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket, valamint Szaniszlót eltiltotta a további jogsértéstől. 

A döntés azonban nem jogerős, ugyanis a kormánypártok fellebbeztek azért, mert Szaniszló Sándor nem kapott bírságot a jogsértése miatt.

Frissítés 2024. 06.14. 

A Kúria a Fővárosi Választási Bizottság  2024 május 24. napján kelt 175/2024. (V.24.) számú FVB határozatát megváltoztatta és Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Helyi Választási Bizottság  227/2024. (V.22.) számú határozatát a felülvizsgálati kérelemmel támadott részében helybenhagyta. Alaptalan volt Ughy Attila kifogása jogsértés megállapítására irányuló kérelme. 

Rovatok