Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid a budapesti könyvtárak szolgáltatásait is fejlesztené

2024. május 29., szerda 12:02

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fejlesztené a könyvtári szolgáltatásokat Budapesten annak érdekében, hogy azok mindenki számára elérhetőek és színvonalasabbak legyenek.

A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP által támogatott jelölt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főépülete előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte:

programjának fontos részét képezik a kulturális élet fejlesztésére vonatkozó javaslatok.

Szerinte a könyvtárfejlesztés jó példa arra, hogy sokmilliárdos beruházások nélkül, apró lépésekkel is hozzáférhetőbbé tehetik a kulturális szolgáltatásokat – adta hírül az MTI. 

Az egyik fontos lépés a könyvtárak nyitvatartási idejének meghosszabbítása – hangsúlyozta, megjegyezve: vasárnaponként az összes könyvtár zárva van Budapesten, szombaton csak a központi, illetve néhány kiemelt kerületi könyvtár van nyitva néhány órára, de még a hétköznapokon is kései nyitás és korai zárás jellemzi az intézményeket.

Vitézy Dávid szerint nagyon fontos, hogy a nyitvatartási idők bővítéséért a következő főpolgármesteri ciklus elején tegyenek lépéseket.

Hangsúlyozta azt is, hogy szeretnék áttekinteni a 47 tagkönyvtárból álló könyvtári hálózatot. Számos olyan kerületi tagkönyvtár van, amelyik nincs akadálymentesítve, klimatizálva, illetve ahol elmaradtak a felújítások és nem érhetők el alapvető szolgáltatások sem – mutatott rá.

A főpolgármester-jelölt úgy folytatta: az FSZEK munkatársai kiváló szakemberek és rengeteget tettek a könyvtárhálózat fejlesztéséért, de várospolitikai odafigyeléssel óriásit lehetne előrelépni e téren.

Példaként említette, hogy a budapesti könyvtárakban több digitális szolgáltatásra, több elektronikus könyvre van szükség, emellett nyugat-európai mintára mesterségesintelligencia-szoftvereket, 3D-nyomtatást, valamint kísérletezésre alkalmas eszközöket is elérhetővé tennének.

Nagyobb figyelmet fordítana a külső kerületek kulturális szolgáltatásaira 

Vitézy Dávid felhívta a figyelmet, hogy a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítana a külső kerületek kulturális szolgáltatásaira. Elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa program mintájára elindítanák „Az év kulturális kerülete" programot. Ennek keretében évente más-más kerületben szerveznének speciális kulturális évadot, amelynek részeként a kiválasztott városrészben különböző kulturális beruházások, felújítások indulnának, színházi, zenei előadásokat tartanának, köztéri műalkotásokat hoznának létre az adott kerület kulturális életének fellendítésére, fejlesztésére.

„A városvezetésnek több lehetősége van annál, mint hogy folyton pártpolitikai harcokat folytasson” – jelentette ki Vitézy Dávid, hozzátéve: a főpolgármester szerepet vállalhat például a kulturális fejlesztésekben is.

A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért

A közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik majd. A június 9-i voksoláson induló jelölteket emiatt arra kértük, mondják el az Index olvasóinak, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek Budapest vezetésére, hogyan látják a főváros jelenlegi helyzetét, és megválasztásuk esetén milyen tervekhez kérik a választópolgárok felhatalmazását. 

Sorozatunk első, keddi részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, szerdán Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit. Csütörtökön Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje osztotta meg terveit az Index olvasóival, végül Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje osztotta meg lapunkkal az elképzeléseit.

Rovatok