Index Vakbarát Hírportál

Kampány Óbudán: helyreigazítás után tudósítás a jövőből

2024. június 4., kedd 15:01

Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármesterjelöltje egy bemutatkozást tett közzé a helyi lapban, amelyben azt taglalta, hogy egyszer sem biztosítottak számára megjelenési lehetőséget. Az újság főszerkesztője azonban már a következő oldalon megcáfolta az állításokat: „sőt, saját maga által írt cikket, véleménycikket, vagyis publicisztikát” is közöltek.

„Öt év után ismét szólhatok önökhöz a kerület hivatalos, közpénzből fenntartott lapjában” – írja választási bemutatkozó szövegében a kormánypárti Bús Balázs, Óbuda korábbi polgármestere a kerületi lapban a HVG szerint. 

A politikus azt írta, hogy az elmúlt öt évben „egyszer sem biztosított számára megjelenési lehetőséget, ellenben a legalantasabb rágalmakkal és minden alapot nélkülöző hazugságokkal támadták lapszámról lapszámra”.

Bús Balázs kiemelte, hogy az újságot számos alkalommal elmarasztalták választási szabályszegésért. Azt írta, hogy a lap „a korrupció melegágyaként fejtette ki 5 éven keresztül Kiss László és Szabó Tímea gyűlöletpropagandáját”.   

Azonban a lap a következő oldalon Bús Balázs állításaival szemben szerkesztői helyreigazítást tett közzé.

Pion István főszerkesztő felsorolta, hogy szerinte hány ponton állított valótlant Bús Balázs. Aláhúzta, hogy számos alkalommal beszámoltak a politikus tevékenységéről, „sőt, saját maga által írt cikket, véleménycikket, vagyis publicisztikát” is közöltek.

„Semmilyen rágalommal vagy hazugsággal, sem alantassal, sem másmilyennel nem támadtuk” – írja a főszerkesztő továbbá megjegyzi: a regnáló szerkesztőséget soha, semmilyen szabálysértésért nem marasztalta el egyetlen hatóság sem.

Ez volt Bús Balázs viszontválasza a helyreigazításra 

A politikus utóbb egy  „Vajon hazudik az Óbuda Újság?  címmel közzétett Facebook-posztban reagált a helyreigazításra.

„A közpénzből fenntartott önkormányzati lap, s Pion István nevezetű főszerkesztő szerkesztőségi helyreigazítással látta el a legutóbbi számban megjelent polgármesterjelölti írásomat, azzal az indoklással, hogy én valótlanul állítottam, hogy az 5 évben egyetlen egyszer sem biztosítottak számomra megjelenési lehetőséget. Azt, hogy az Óbuda Újság mikor mond igazat, már önmagában jól mutatja az a tény, hogy ugyanebben a lapszámban, amely május 24-én jelent meg, minden gond nélkül beszámoltak egy május 27-i rendezvényről úgy, hogy az az újság megjelenése után 3 nappal később került megrendezésre” – írta a politikus.

A politikus ezt követően megismételte az újságban közzétett állításait, többek közt azt is, hogy „az újságot a 2022-es kampányban számolatlanul marasztalta el a választási bizottság, mert kizárólag Szabó Tímeának biztosított megjelenést, jogtalanul” (Pion István fenti állítása, miszerint a regnáló szerkesztőséget soha nem marasztalták el, abból a szempontból igaz lehet, hogy ő maga már csak a választás után, 2022 nyarán került a lap élére).

Bús Balázs végül azt is megjegyezte: „Pion István kizárólag az én írásomhoz fűzött kommentárt az összes megszólaló jelölt közül. A korrupció felszámolása és Óbuda-Békásmegyer becsületének helyreállítása mellett sok dolgot kell még rendbe tenni a kerületben június után. Az Óbuda Újság is ezek közé tartozik.

Rovatok