Index Vakbarát Hírportál

Még a börtönökben is szavaznak vasárnap

2024. június 8., szombat 15:54

A voksoláson részt vevők mozgóurna igénybevételével szavaznak majd a fogva tartás helyéül kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben.

Közel ezer fogvatartott járulhat vasárnap az urnák elé, hogy leadhassa az önkormányzati, illetve az európai parlamenti szavazatát. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) adatai szerint 994 fő esetében hagyta jóvá a választási iroda a szavazáson való részvételt. Ez valamivel kevesebb, mint 2022-ben az országgyűlési választás idején, amikor 1680 főt regisztráltak.

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. számú törvény 131. §-a világosan leírja, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt az elítélt részére biztosítani kell, hogy választójogával élhessen, valamint a bv. intézet köteles elősegíteni az elítélt választójogának gyakorlását. 

Az arra jogosult fogvatartottakat minden egyes választásnál nyilatkoztatják, hogy választójogukkal élni kívánnak-e, majd a nyilatkozatokat továbbítják a választási irodának, ahol döntenek arról, hogy az adott személy a vonatkozó jogszabályok alapján részt vehet-e a választáson. 

A választójoggal rendelkező fogvatartottak a fogva tartás helyéül kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben a helyi választási irodával egyeztetett időpontban – a vonatkozó jogszabályok szerint – mozgóurna igénybevételével szavaznak – közölte a BvOP. 

A büntetés-végrehajtási szervezet semmilyen jogalappal nem rendelkezik arra nézve, hogy bármely fogvatartottnak megtiltsa a szavazati jogának érvényesítését. Nincs választójoga annak a fogvatartottnak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll. 

Az antifa támadások vádlottja azt állította, megtiltották, hogy szavazzon

A közel másfél éve letartóztatásban lévő Ilaria Salis nemrég még állította, hogy megtiltották neki, hogy leadja hétvégén a voksát. Az antifa támadások olasz származású vádlottja hazájában indul a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció színeiben, így különösen fontos számára, hogy részt vehessen a választáson. Ha beválasztják az EP-be, akár mentelmi jogban is részesülhet.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) határozottan visszautasította az olasz nő édesapjának általuk valótlan tartalmúnak nevezett állításait. Az olasz médiának adott nyilatkozat szerint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem engedélyezi Ilaria Salis fogvatartottnak, hogy szavazhasson az Európai Parlamenti választáson. 

Ez az állítás valótlan! A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. számú törvény 131. §-a világosan leírja, hogy a szabadságvesztés végrehajtása alatt az elítélt részére biztosítani kell, hogy választójogával élhessen, valamint a bv. intézet köteles elősegíteni az elítélt választójogának gyakorlását

– közölte a parancsnokság.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

Rovatok