Index Vakbarát Hírportál

Két legény maradt a gáton – most ítéletet mondanak a választók Karácsony és Vitézy küzdelméről

2024. június 9., vasárnap 08:21

Hamarosan pontot tehetünk Karácsony Gergely és Vitézy Dávid küzdelme végére. Eldől, hogy ki irányíthatja Magyarország fővárosát, Budapestet. De kik ők? Mit érdemes tudni a regnáló polgármesterről és legfőbb kihívójáról? A portrék óvatos megrajzolására vállalkoztunk.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével három jelölt maradt versenyben a főpolgármesteri címért. A közvélemény-kutatások alapján kijelenthetjük, hogy a főváros vezetéséért vívott küzdelemből Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid fog győztesen kikerülni. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával ébredhetett fel vasárnap. Most megpróbáljuk bemutatni a két fő esélyest – mit lehet tudni róluk. 

Az ellenzéki „ikon” portréja

Karácsony Gergely Fehérgyarmaton született, 1975. június 11-én. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltötte gyerekkorát, Debrecenben érettségizett. Szülei a kertészeti egyetemre jártak, kertészmérnökként végeztek.

Az, hogy zöldpolitikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem. Nekünk a kert a vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel – amit ma már úgy hívnak, hogy biogazdálkodás –, vagy a komposztálás és az esővíz összegyűjtése mind teljesen természetes volt; olyan, mint más gyereknek az, hogy felmászik egy fára. Édesapám korán meghalt, hatéves koromban. Anyukám nevelt fel bennünket, három testvéremmel

– fogalmazott gyermekkoráról. A Károli Gáspár Református Egyetemen történelmet tanult, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében hallgatott szociológiát 1995 és 2000 között, majd 2000-ben szociológusdiplomát szerzett. 1995 és 2001 között a Széchenyi István Társadalomtudományi Szakkollégium tagja volt. 1995 és 1997 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán politikaelméletet tanult, majd 2007-ben az ELTE AJTK Politikatudományi Intézetében PhD-fokozatot szerzett.

2009-ben keresték meg az LMP-től, korábban semmilyen pártnak nem volt a tagja, de 2010-ben már a formáció kampányfőnöke lett, és a választások után országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választották. A 2019. október 13-án tartott önkormányzati választás eredményeképpen Budapest főpolgármesterének választottak meg. De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt, a 2021-es előválasztáson pedig az ellenzéki összefogás miniszterelnökjelölt-aspiránsaként állt rajthoz, de a második forduló előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Karácsony Gergely a 2024-es választáson saját pártja, a Párbeszéd – Zöldek mellett a Demokratikus Koalíció és az MSZP főpolgármester-jelöltje, valamint fővárosi listavezetője is. Hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét támogatja a Momentum is, de a Donáth Anna vezette formáció külön listát állított Budapesten.

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje. Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát” – reagált a főpolgármester arra, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje visszalépett Vitézy Dávid javára. Karácsony szerint a Fidesz meg fogja kérni a visszalépés árát Vitézytől, az Orbán–Ungár-paktumot Budapesttel akarják megfizettetni.

Arról, hogy mi a terve a következő ciklusban, a következő videóriportban beszélt az Indexnek:

A kampány utolsó hetében pedig nagyinterjút készítettünk vele, amit ide kattintva olvashat el

A „csodagyerek” portréja

Vitézy Dávid 1985. december elsején született, Budapesten. „Gimnazistaként lettem közlekedési aktivista. Az első sikereket húsz éve arattuk a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesülettel (VEKE): javaslatunk alapján szervezték újjá az éjszakai buszközlekedést, nem hagytuk megszüntetni a 41-es villamosvonalat, és megakadályoztuk a Demszky–Hagyó-féle városvezetés járatritkítási terveit. Azóta tudom: ha mi, budapestiek közösen cselekszünk, bármit el tudunk érni!” – fogalmaz indulásáról a főpolgármester-jelölt, aki családi kapcsolatai révén számos szállal kötődik a Fidesz világához. 

Édesanyja, a 2021-ben elhunyt Hankiss Ágnes a kilencvenes években a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja volt, majd a jelenlegi kormánypárt országgyűlési frakciójának dolgozott, 2009–2014 között pedig EP-képviselő volt. 2024-ben elhunyt édesapja, Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező is jobboldali kötődésű művésznek számított, az első Orbán-kormány alatt gyakran forgatott a köztévének. Édesapja első házasságából született lánya, Vitézy Zsófia anyai ágon Orbán Viktor unokatestvére. 2007-ben VEKE-s civilként működő Vitézy Dávidot a fővárosi Fidesz delegálta a BKV felügyelőbizottságába. Diplomát a Corvinuson szerzett, közgazdász szakon. 

2010-ben Tarlós Istvánt választották főpolgármesternek, aki ezzel párhuzamosan bejelentette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létrehozását, amelynek vezérigazgatójává nevezték ki a friss diplomás, mindössze 25 éves Vitézy Dávidot, akit szakértelme miatt sokan még bírálói közül is csodagyereknek tartottak.

Tarlós első ciklusának végére ugyanakkor elmérgesedett a viszony az akkori főpolgármester és Vitézy Dávid között, így végül távoznia kellett a BKK éléről. 2016-tól 2022-ig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója volt, 2020 és 2022 között a Budapest Fejlesztési Központot is vezette.

A közgazdász, közlekedési szakértő 2015-ben betöltötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közösségi közlekedés fejlesztését, különösen a regionális és távolsági viszonylatok összehangolását felügyelő miniszteri biztosi pozícióját. Az ötödik Orbán-kormányban, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára volt. Palkovics László távozását követő kormányátalakítás után a közlekedés Lázár János tárcájához került, Vitézy pedig szintén távozott posztjáról. A 2024-es önkormányzati választások felé közeledve Vitézy Dávid és az LMP között hosszas tárgyalások zajlottak arról, hogy a közlekedési szakember elvállalja-e a zöldpárt főpolgármester-jelölti felkérését. A feleknek végül sikerült megállapodniuk, így Vitézy Dávid az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indul a választáson. Vitézy Dávid javára azóta visszalépett az indulástól Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, valamint Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje. 

Arról, hogy mi a terve a következő ciklusban, a következő videóriportban beszélt az Indexnek:

Vitézy Dávid  a kampány hajrájában nagyinterjút adott az Indexnek, amelyet ide kattintva olvashat el

Ön kire szavazna a főpolgármester-választáson?

  • 15504
    Vitézy Dávid
  • 6990
    Karácsony Gergely
  • 2896
    egyikükre sem
  • 877
    Grundtner András

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok