Index Vakbarát Hírportál

Rekordrészvételre számít a politikai elemző, ez lesz minden idők legizgalmasabb EP-választása

2024. június 9., vasárnap 09:07

Érkeznek az adatok, amelyekből ugyan messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni, de a vártnál jóval izgalmasabbra sikerült kampány magas részvételt sejtet – véli Nagy Attila Tibor politikai elemző.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka, 148 427 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási iroda (NVI) adatai szerint – írtuk korábban az Index percről percre tudósításában.

A mostani részvételi adat még a 2022-es országgyűlési választások reggel 7 órás adatához képest is magasabb: akkor ugyanis a választópolgárok 1,82 százaléka járult a szavazóurnákhoz eddig az időpontig.

„Még nagyon korai lenne ebből következtetéseket levonni, azt viszont az adatoktól függetlenül ki merem jelenteni, hogy az európai parlamenti választásokat illetően rekord-, vagyis 50 százalék feletti részvételre számítok. Mindenképpen ez az eddigi legizgalmasabbEP-választás” – értékelt az Indexnek Nagy Attila Tibor.

A politikai elemző szerint a korábbi évek eltérő tapasztalatokat mutatnak: 2010-ben a rossz szervezés miatt sokan csak este 18-19 óra környékén adták le a szavazatukat, mert a sorok feltorlódtak. Ha gördülékeny a választás – mint egyelőre most – akkor 13 órára talán már lehet valamit sejteni. Az, hogy egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választást, mindenképpen a magas részvételnek kedvez.

Szintén a magas részvétel irányába visz, hogy ez a kampány a kegyelmi üggyel és Magyar Péter színre lépésével a vártnál sokkal izgalmasabb lett, az események a Fideszt is határozott fellépésre késztették

– fogalmazott a szakértő.

Nagy Attila Tibor végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a részvételi adatoknál azt is érdemes megnézni: az ország mely részein aktívak a választópolgárok. Ha a kisfalvakban, kisvárosokban sokan elmennek szavazni, az elviekben a Fidesznek kedvezhet, legalábbis korábban ez volt a tapasztalat. Ha a fővárosban vagy a nagyvárosokban, az jó lehet az ellenzéknek, igaz, utóbbi esetében jócskán vannak kivételek.

„Izgalmas kérdés az is, hogy a Tisza Párt – amely egészen május első feléig dominálta a kommunikációt – mennyire tudta meggyőzni a szavazókat” – egészítette ki a politikai elemző.

A választások tétjéről, a pártok erőviszonyairól bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok