Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország nem megosztott, hanem demokratikus

2024. június 9., vasárnap 10:08 | aznap frissítve

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke leadta szavazatát a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon a XII. kerületi szavazókörben. A voksolást követő sajtótájékoztatón a kormányfő elárulta, hogy szavazatánál hallgatott Szentkirályi Alexandrára, aki Vitézy Dávid támogatását kérte, de az általa várt mandátumokról, a magyar demokrácia helyzetéről és az ukrajnai béke lehetőségéről is elmondta véleményét.

Orbán Viktor is leadta a szavazatát vasárnap. A hagyományokhoz híven a kormányfőt felesége, Lévai Anikó is elkísérte a voksolásra.

A magyar miniszterelnök a szavazóhelyiséget elhagyva rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. A sajtó rögtön feltette a kérdést, hogy a kormányfő melyik főpolgármester-jelöltre adta le a szavazatát, amire Orbán Viktor kijelentette, hogy követte Szentkirályi Alexandra tanácsát, „négy lányom van és egy feleségem, azt tanultam meg, hogy legjobb, ha azt teszem, amit a hölgyek tanácsolnak”.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a kormánypártok által támogatott, majd pénteken visszalépett főpolgármester-jelölt arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára voksoljanak, ennek értelmében a miniszterelnök szavazatát is az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltje kaphatta.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfő nem tartja-e összeegyeztethetetlennek terveivel, hogy Vitézy Dávid a háborúpártinak titulált LMP jelöltje, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy „de én a Fideszre szavaztam a háború kérdésében, a béke felé és a háború ellen”. Az ország politikai törésvonalak menti megosztottságáról azt mondta, hogy nincs benne felelőssége, a béke emberének nevezte magát.

Az ország nem megosztott, az ország demokratikus. Vannak különböző vélemények, ezt akartuk 1990-ben, hogy ne egy vélemény legyen, hanem sok. Hát most sok vélemény van, mindenkihez eljut, mindenki meghallgathatja, mindenki megfontolhatja, utána szavazhat. A gyűlölet, amire ön gondol, talán nem azonos a megosztottsággal, az nem szép dolog

 – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő kijelentette, hogy nem fog örülni, ha kevesebb mandátumot szereznek, mint az előző választásokon, 21-gyel lenne elégedett.

A miniszterelnök szerint két lépésben lehet eljutni az ukrajnai békéhez, egyrészt vasárnap meg kell nyerni Európában a választásokat. „Életemben ez az első olyan európai választás, amikor azt látom, hogy van egy olyan téma, ami áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén, követtem a francia, német, olasz választási kampányt, mindegyik a háborúról szól, tehát ez egy összeurópai kérdés, ezért szerintem indokolt úgy értelmeznünk majd este a választási eredményt, minthogy az európai emberek véleményt mondhattak a háborúról és a békéről” – mondta. Ez a munka egyik fele, a másik felét az amerikai, „békét akaró” embereknek kell majd elvégezniük az Egyesült Államok elnökválasztásán. Úgy látja, hogy Európában katonai fenyegetettség van, mert a nagyhatalmak háborúba akarnak menni. „A saját fejünkre hozzuk a fenyegetettséget” – mondta.

Az akkugyárak ügye és Magyar Péter is szóba került

Az akkugyárakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy elvárná, „hogy azokat a környezetvédelmi szabályokat, amiket Németországban alkalmaznak, azokat Magyarországon is alkalmazzák”, és garantálják számára az egészséges élethez való feltételeket. Az állami hatóságoknak a dolguk a miniszterelnök szerint, hogy ezt megtegyék.

Azt a kérdést is feltették a kormányfőnek, hogy követte-e Magyar Péter kampányát. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a „sajátomat is alig tudtam követni”. Nagyon örül annak, hogy az emberek várhatóan nagyobb számban fognak részt venni az EP-választáson, mint korábban, és ez jó a magyar demokráciának.

Ma sem pihen, utolsó nap is kampányol

Vasárnap is folytatta választási kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Miután a XII. kerületben leadta szavazatát az európai parlamenti és az önkormányzati választáson, Orbán Viktor az V. kerületi Fidesz-irodába ment. Ott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester társaságában bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába – írta Havasi Bertalan.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok