Index Vakbarát Hírportál

Dübörög a választás, töretlenül magas a részvétel

2024. június 9., vasárnap 13:42

Megérkezett a legfrissebb adatközlés, 13 óráig bezárólag a választópolgárok 33,14 százaléka voksolt – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 33,14 százaléka, 2 609 173 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Ez az adat magasabb, mint 2019-ben volt, akkor az önkormányzati választáson eddig az időpontig a választópolgárok 26,6 százaléka járult az urnákhoz, míg az európai parlamenti választáson szintén 13 órakor 24,01 százalék volt a rögzített adat.

A részvétel a 2022-es országgyűlési választástól továbbra is elmarad, két évvel ezelőtt ilyenkor már a választók 40,01 százaléka voksolt.

A részvételi adatok megoszlása vármegyénként a következő volt:

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 343 ezer választópolgárból 1,62 százalék, 21 744 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 8,59 százaléka (115 431 választó), 11 órára a 21,98 százaléka (295 259 választó), 13 órára a 34,58 százaléka (464 534 választó) járult az urnákhoz.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

50-55 százalékos részvétel lesz a vége?

A 13 órai adatokat Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője kommentálta az Indexnek.

„A korábbi választások alapján egyértelmű következtetéseket ezen a ponton még nem lehet levonni. Úgy tűnik viszont, hogy a kisebb településeken kimondottan aktívak a választópolgárok, ami a kormánypártoknak lehet előnyös. Budapesten szoros küzdelem várható, ott a délután is nagyon fog számítani. Ami az EP-választásokat illeti: a Fidesz–KDNP-nek előre jelzett 50 százalékos szavazatarány még valószínűbbé vált a vidéken tapasztalható aktivitás miatt, a 2 millió támogatót sem zárnám ki – automatizmusok ugyanakkor nincsenek” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, megjegyezve, hogy a 13 órai 33 százalékos adat alapján 50-55 százalékos részvétel várható, de a végleges szám sok mindentől függ, például az időjárástól is. 

Este 7-ig tart a szavazás

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet az ország 10 119 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A vasárnapi választásokon nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz „érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze emellett az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. Keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok