Index Vakbarát Hírportál

Hiába a csalódást keltő eredmény, Donáth Anna nem mondott le

2024. június 10., hétfő 02:10

Donáth Anna, a Momentum elnöke tartott beszédet a párt eredményváróján, miután kiderült, hogy mindkét mandátumukat elvesztették az Európai Parlamentben, így ő és Cseh Katalin is.

„Egy dolog biztos, hogy hétfőn, amikor felkeltek, büszkén nézhettek a tükörbe, mert egy jobb országért dolgoztatok” – mondta Varsányi Áron sajtófőnök, amikor éjjel 1 órakor felkonferálta Donáth Annát, a Momentum elnökét a párt eredményváróján.

A Momentum elnökét hatalmas taps fogadta, dacára annak, hogy Cseh Katalinnal együtt ő is elvesztette európai parlamenti mandátumát. Ettől függetlenül arról beszélt, hogy minden munkatársára büszke. Minden megyei közgyűlésben ott lesz a Momentum, egyet leszámítva, Pest vármegyében például 20 százalékon. Továbbá több polgármestert is adnak Donáth szerint, aki a legnagyobb eredménynek Zugló megszerzését tartja.

Új, tisztességes, tiszta Zugló lesz Rózsa András polgármester vezetésével

– ígérte, majd hosszú listát olvasott fel további győztes nevekkel: Soproni Tamás (Terézváros), Pikó András (Józsefváros), Kovács József (Bánréve), ez utóbbi Donáthnak a legkedvesebb győzelem, amitől nem marad el Kosztin Mihály (Vámospércs), Pintér Bence (Győr) sikere, utóbbi ugyan független, de Donáth szerint a progresszív, liberális értékeket képviseli, de sorra került Tóth Gergely (Keszthely) is.

Aztán viszont következett a feketeleves, ugyanis az európai parlamenti listás eredmény nem érte el az 5 százalékot, tehát nem került be momentumos képviselő ebbe a testületbe. Ettől függetlenül megköszönte 120 000 szavazójuk támogatását, akik kedvéért folytatják, mert nem maradhat képviselet nélkül ez a 120 000 ember, akik között vannak ilyen-olyan bőrszínű, szexuális orientációjú, vallású emberek.

„Senkivel nem váltanám le ezt a közösséget” – mondta az elnök, és megígérte, hogy megrázzák magukat, és erősebben térnek vissza, majd Winston Churchill szavait idézte: „A győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes.”

Donáth végül elmondta, mennyire büszke Cseh Katalin munkájára, hozzátéve, hogy a teljesítményét nem százalékokban mérik, hanem abban, hogy egész Európában tudják, mi az a Momentum.

Donáth Anna tehát nem mondott le, annak ellenére, hogy a Momentum nem jutott be az Európai Parlamentbe.

Ez most nem az a pillanat, amikor erről kéne beszélni, ezek nagyon turbulens órák, napok, egy biztos, a felelősség elől nem futok, nem bújok el

– mondta Donáth Anna az Indexnek, amihez Varsányi Áron sajtófőnök még annyit tett hozzá, hogy majd csak a nyár második felében lesz tisztújítás a Momentumban.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok