Index Vakbarát Hírportál

A nagyvárosokban olyan meglepetések történtek, amelyekre az Index se számított

2024. június 10., hétfő 16:12

Az önkormányzati választások előtt ötrészes sorozatban vizsgáltuk meg a vármegyeszékhelyek és a megyei jogú városok helyzetét. Áttekintettük, hogy hol, kik és milyen esélyekkel indulnak a polgármesteri székéért. De ahhoz is vettük a bátorságot, hogy megtippeljük, ki lesz az adott településen a polgármesteri cím várományosa. A huszonötből tizenhat esetben vált valóra jóslatunk, így csak kilenc esetben tévedtünk, volt, hogy elég nagyot.

Téves tippjeink sora Miskolccal kezdődik, ahol hatalmas meglepetésre a kormánypárti Tóth-Szántai József (40,2 százalékos eredmény) fölényes győzelmet aratott Barkai László (22,12 százalék) felett. Az eredmény egyértelműen az ellenzék széthúzásának köszönhető, a marakodás a kormánypártok jelöltjének kedvezett. Nem úgy, mint a fővárosban: ahogyan arról korábban beszámoltunk, a baloldali megosztottság ott nem minden esetben hozta el a kormánypárti jelölt győzelmét

Kétezer szavazat döntött Egerben, meglepetés Salgótarjánban

Azt gondoltuk, hogy Mirkóczki Ádám képes lesz megőrizni Eger polgármesteri székét. A városban uralkodó feszültségek, a szavazatok aprózódása itt is a kormánypárti jelölt malmára hajtotta a vizet. Vágner Ákos a szavazatok 35,51 százalékával diadalmaskodott. 

Salgótarjánban Huszár Mátét, az ellenzék jelöltjét láttuk befutónak, de Kreicsi Bálint, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje nagyon magabiztosan nyert, a szavazatok 46,58 százalékával.

Szolnokon a kormánypártokat sikerült meglepni, azt hittük, hogy Szalay Ferenc képes újrázni, de nagyon szoros küzdelem alakult ki, és egy hajszállal, a szavazatok 39,9 százalékával az ellenzéki összefogás jelöltje, Györfi Mihály lett a vármegyeszékhely polgármestere. 

Tatabánya és Pécs is ellenzéki fellegvár maradt, de Baján fordított a Fidesz

Tatabányán melléfogtunk. Az ellenzéki Szücsné Posztovics Ilona magabiztosan győzött, a kormánypárti Gál Csaba háromezer szavazattal kevesebb voksot kapott vasárnap. 

A bajai halászlé nagy kedvencünk, de ez önmagában nem segített hozzá minket, hogy helyes következtetéseket vonjuk le a választások kimenetelét illetően. A Momentumból kiváló regnáló polgármesternek nem sikerült újráznia. Nyirati Klárának távoznia kell a polgármesteri székből. Kámánné Dr. Bari Bernadett a voksok 47,95 százalékával lett Baja polgármestere.  

Pécsett sem találtuk el a végeredményt, hiszen Péterffy Attila (46,05), az ellenzéki jelölt nagyon magabiztos győzelmet aratott Csizmadia Péter felett. Közel hétezer szavazattal többet sikerült szereznie Baranya vármegye székhelyén.  

Győr, a meglepetések városa

Úgy véltük, hogy a szexbotránya miatt elhíresült olimpikon képes legyőzni Dézsi Csaba Andrást Győrben. Ehhez képest Borkai Zsolt csak elképesztően értékes szavazatokat vont el a regnáló kormánypárti polgármestertől. A nevető harmadik ezzel Pintér Bence lett. 

Az LMP és a Momentum támogatásával nagyon szoros versenyben diadalmaskodott a Rába-parti településen, a szavazatok 31,15 százalékát megszerezve. 

Tévedtünk Nagykanizsa esetében is, úgy véltük, hogy a kormánypárti Balogh László képes lesz ismét elnyerni a választók bizalmát. Nem sikerült, nagyon szoros versenyben az ellenzéki pártok jelöltje, Horváth Jácint nyert, a szavazatok 47,68 százalékával. 

Telitalálataink:

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok